Институције завршиле 60 одсто домаће задаће

В. К.
Институције завршиле 60 одсто домаће задаће

Сарајево - Канцеларија за ревизију институција БиХ дала је мишљење с резервом на извјештај о извршењу буџета на том нивоу власти у 2017. години, уз напомену да је испуњено око 60 ранијих ревизорских препорука.

Извјештај о ревизији извршења буџета институција БиХ даје укупну слику потрошње, а надлежнима је додатно скренута пажња на утврђене недостатке у пословним књигама.

- Мишљење са резервом дато је јер, између осталог, значајан дио имовине није евидентиран, систем финансијске контроле и интерне ревизије није довољно развијен, није успостављен надзор на примјеном Закона о платама и накнадама, а степен реализације вишегодишњих капиталних пројеката је низак - казали су у Канцеларији за ревизију институција БиХ.

У годишњем ревизорском извјештају, који садржи налазе и препоруке из ревизија у 2017. години, наглашено је да су на адресе институција послали укупно 573 препоруке, док су у извјештајима о ревизији за 2016. годину дате 544 препоруке.

- Провјером степена реализације препорука констатовано је да је око 60 одсто прошлогодишњих препорука реализовано или је њихова реализација у току - став је ревизора.

Парламент БиХ би, према њиховој оцјени, требало активније да захтијева спровођење препорука, односно да инсистира да задаћа буде урађена у утврђеним роковима, те тако подигне степен озбиљности и одговорности.

- То би требало да директно утиче на рационалније и одговорније поступање са јавним новцем, повећање степена владавине права, транспарентности и ефикасности у раду институција БиХ - закључили су у Канцеларији за ревизију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана