Institucije u haosu, oružje zveckalo zbog migranata

Željka Domazet
Institucije u haosu, oružje zveckalo zbog migranata

Sarajevo, Mostar - Nespremnost institucija BiH i izostanak koordinacije između različitih nivoa vlasti u vezi sa mirantskom krizom eskalirali su u petak kada su specijalci MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) blokirali ulazak autobusa sa migrantima na područje tog kantona koji su u režiji institucija BiH upućeni iz Sarajeva.

Konvoj sa migrantima krenuo je u ranim jutarnjim časovima ka izbjegličkom centru Salakovac između Jablanice i Mostara, koje je Savjet ministara BiH odredio kao odredište. Zaustavljen je na području Konjica jer je policija dobila naredbu da bude vraćen na područje Kantona Sarajevo. Tek poslije višečasovne drame i teških optužbi na račun čelnika MUP-a HNK, uključujući i tvrdnje da je izvršen državni udar, autobusi su propušteni ka krajnjem odredištu, a migranti su smješteni u izbjeglički centar.

U konvoju koji je zaustavljen bilo je pet autobusa sa 269 osoba. Policijske snage dočekale su ih kod tunela na Ivan Sedlu i spriječile prolazak, a ostalo je nepoznato ko je i zbog čega donio tu naredbu, dok se spekulisalo da je to mogao učiniti jedino policijski komesar MUP-a HNK Ilija Lasić. Kako se situacija zaoštravala, MUP-ovi HNK i Kantona Sarajevo su nagomilali jake policijske snage sa hercegovačke i sa sarajevske strane tunela.

Lasić nije izlazio u javnost povodom ovog slučaja, a iz kabineta premijera HNK Nevenka Hercega saopšteno je da kantonalne vlasti niko nije obavijestio o pokušaju dovođenja većeg broja migranata u kamp Salakovac.

- Vlada i grad Mostar nisu kontaktirani niti konsultovani o mogućem dolasku većeg broja osoba u izbjeglički kamp u Salakovcu. Postavlja se pitanje ko je i na koji način donio odluku o njihovom upućivanju u HNK. Donošenje takve odluke, ma ko da ju je donio, eklatantan je primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije HNK, što nećemo dopustiti -  navedeno je u saopštenju iz Hercegovog kabineta.

U Ministarstvu bezbjednosti i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji su bili nosioci aktivnosti u vezi sa premještanjem migranata, istakli su da nisu imali nikakvu najavu da bi moglo doći do blokade. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da nije tačno da vlasti HNK nisu dobile obavještenja i depešu od institucija BiH da će migranti biti dovezeni u Salakovac.

- Obavijestili smo ih da će krenuti, ali nismo dobili povratnu informaciju da bi potom tamošnji policajci presreli kolonu pod pratnjom Službe za poslove sa strancima BiH i uz prijetnju silom i naoružani dugim cijevima zaustavili put ka Salakovcu.

- Policijski komesar MUP-a HNK je počinio teško krivično djelo ometanja lica u vršenju službenih poslova. Da li mu je neko dao političku naredbu ili neku drugu, ne znam, ali je policija rekla da izvršava njegovu naredbu. Ako je neko u političkom ili drugom smislu insistirao da to počine, bili su dužni da takvu naredbu odbiju. Policajac je dužan da odbije naredbu čije bi izvršenje predstavljalo počinjenje krivično djela. Moj stav je da komesaru treba hitno odrediti pritvor jer je očigledno da nastavlja izvršenje krivičnog djela. On samovoljno vuče poteze i krši Ustav i zakon - rekao je Mektić i dodao da je MUP HNK izveo tajnu, planiranu i brutalnu operaciju uz korišćenje nesrazmjerne sile.

Mektić je naglasio da je izdao naredbu da bude kontaktirana tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić i da preduzme sve neophodne radnje, te da se tužilac Tužilaštva BiH izjasnio da u svemu postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo i dao naredbu da budu preduzete neophodne radnje.

- To znači da će policijski komesar morati biti priveden da se izjasni na sumnje da je počinio krivično djelo. Moraće da snosi odgovornost. O poštovanju zakona i Ustava nema pregovora - rekao je Mektić, koji je neposredno poslije blokade prolaza migranata taj potez nazvao klasičnim državnim udarom i kazao da mora reagovati i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Tužilaštvo BiH saopštilo je, međutim, da ga nadležne institucije nisu informisale o donošenju odluke o izmještanju migranata sa područja Sarajeva u Salakovac.

- Iako je vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH predsjedavajuća Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, ona nije bila pozvana na sastanak koji je u ponedjeljak održan u Savjetu  ministara BiH - naveli su iz Tužilaštva BiH i dodali da je SIPA informisala dežurnog tužioca o problemu sa migrantima i da je on dao instrukcije da budu obavljene provjere.

Direktor SIPA Perica Stanić rekao je da odluku o uključivanju SIPA u rješavanje problema može donijeti jedino Tužilaštvo BiH i da će raditi u koordinaciji sa drugim institucijama. Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je da je odluku o premještanju migranata donijelo Ministarstvo bezbjednosti BiH i da je izbjeglički centar Salakovac sređen i da su obezbijeđeni uslovi za boravak.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je zakonski neutemeljena naredba MUP-a HNK da autobusi sa migrantima budu zaustavljeni.

- To smatram najgrubljim kršenjem zakona, sprečavanjem institucija u vršenju službenih poslova i ugrožavanjem ustavnog poretka BiH i osoba pod međunarodno-pravnom zaštitom - rekao je Zvizdić.

Njegov zamjenik Vjekoslav Bevanda istakao je da  nije dobro preduzimati nikakve samostalne aktivnosti u vezi sa migrantima i da je neophodno uključiti sve nivoe vlasti BiH u rješavanje ovog problema.

- Treba nastupiti u skladu s ustavnim nadležnostima, a ne prizivati nekakve državne udare i treba poštovati odluke i nadležnosti nižih nivoa vlasti prije nego što bude preduzeta bilo koja aktivnost. Migrantska kriza mora biti pod kontrolom koordinacionih tijela koja uključuju sve nivoe vlasti ako želimo da ostanemo hladne glave i da odgovorno rješavamo probleme sa kojima se već duže vrijeme susreće cijela Evropa - kazao je Bevanda.

Mektić je rekao da je u BiH ušlo nešto više od 4.000 ilegalnih migranata i da ih je oko 3.000 zatražilo azil.

Bijeg migranata

Nekoliko migranata je, kako je naveo portal “Bljesak.info”, pobjeglo je prema Ivan Sedlu, a policija je uspjela da uhvati dvojicu. Prema nekim informacijama, pobjeglo je šest muškaraca dok su čekali razvoj situacije.

Izetbegović: Neće ostati na ovome

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da odluka komesara MUP-a HNK predstavlja eklatantan primjer suprotstavljanja nižeg nivoa vlasti odlukama Savjeta ministara BiH.

- To je protivzakonito i protivustavno i neće moći ostati na tome i zbog toga će snositi sankcije - najavio je Izetbegović i dodao da ne zna da li se krivično djelo može nazvati državnim udarom.

Karamatić: BiH nije od Baščaršije do Ilidže

Hrvatski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić izjavio je da je na sceni bio pokušaj sarajevske čaršije da sruši ustavni poredak i ustavno-pravno uređenje BiH, a da je HNK pokušao braniti to uređenje koje je potpisano u Dejtonu.

- To što pojedinci misle da je BiH od Baščaršije do Ilidže, to je njihov problem. Treba znati da je svaki kanton federalna jedinica u sklopu FBiH, kao što je ona u sklopu BiH - istakao je Karamatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana