Институције тјерају у борбу са корупцијом

Ведрана Кулага
Институције тјерају у борбу са корупцијом

Сарајево - Жалбе руководства Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ на закон којим је дефинисан њен рад уродиле су плодом, јер би свјетлост дана ускоро требало да угледају нова законска рјешења.

Представници агенције су почетком године на састанку са члановима парламентарне комисије задужене за праћење њеног рада изнијели низ примједби на постојеће законе. Послије тога су услиједили разговори о измјенама и допунама закона с циљем да институције буду фактички приморане да сарађују са агенцијом, али и да би агенција знала шта да ради са пријавама за корупцију које стижу на њену адресу.

- Агенција је сачинила приједлоге измјена и допуна Закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције и Закона о заштити особа које пријављују корупцију у институцијама БиХ. Предложене измјене и допуне закона би требало да допринесу ефективнијем и ефикаснијем раду, чије би резултате на крају требало да осјете они због којих је ова агенција и формирана, а то су грађани БиХ. Очекујемо да измјене и допуне закона добију подршку комисије и да их након тога усвоје оба дома Парламента БиХ - рекао је "Гласу Српске" директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ Хасим Шаботић.

Највеће главобоље запосленима у агенцији тренутно задају недоречености дијела закона у којем је наведено да су све институције обавезне да сарађују са њима, а да при томе није дефинисано шта ће се догодити ако то одбију.

- У закону је наведено да је нешто обавезно, али не постоји механизам који обавезује институције да поступе према том члану закона - истакли су у Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

Недоречености има и у дијелу закона који третира поступање на основу пријава корупције које добије агенција. У закону је наведено да агенција поступа на основу пријава са индицијама коруптивног понашања, али нигдје није наведено на који начин и шта конкретно треба да предузме када добије пријаве. Агенција нема ни начин да добије повратне информације о томе шта је урађено на основу пријава прослијеђених надлежним институцијама.

Предложене измјене закона биће разматране на сједници Комисије за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције 27. јула, а ако добију зелено свјетло, биће упућене на усвајање у Парламент БиХ.

Пријаве

Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције лани је примила 139 пријава корупције, а неке од њих су обрадили и прослиједили надлежним институцијама.

Руководство агенције је посебно апострофирало парадокс који је показао и извјештај о њиховом раду за 2016. годину у којем је наведено да су испунили све обавезе, а подаци са терена указују на то да је стопа корупције на истом или чак на вишем нивоу него раније.

Шта све треба регулисати измјенама закона

- Дефинисати шта урадити у случају да институције одбију да сарађују са агенцијом

- Утврдити механизам који обавезује институције да поступе према члану закона

- Дефинисати на који начин и шта конкретно агенција треба да предузме када добије пријаве

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана