Institucije moraju da srežu gubitke na sudu

Vedrana Kulaga
Institucije moraju da srežu gubitke na sudu

Sarajevo - Savjet ministara BiH podijelio je zadatke institucijama na nivou BiH i zadužio ih da hitno unaprijede rad s ciljem smanjenja izdataka po osnovu pravosnažnih sudskih presuda, zbog kojih se godišnje iz budžeta izdvajaju milioni maraka.

 

Ministri su prošle sedmice, nakon razmatranja izvještaja o izdacima za sudske sporove koji je nedavno izradila Kancelarija za reviziju institucija BiH, uputili nalog za hitno postupanje po preporukama koje su revizori naveli, a akcenat je stavljen na četiri institucije. Nadležni treba da u što skorije vrijeme sprovedu analize i zaustave trend rasta broja tužbi protiv BiH i njenih institucija.

Posebne zadatke dobili su Pravobranilaštvo BiH, ministarstva finansija i trezora i pravde, te Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH. Ove institucije bi u što skorije vrijeme trebalo da sprovedu analize, unaprijede vlastite sisteme rada i pronađu načine za lakše i jeftinije rješavanje problema sudskih sporova.

Pravobranilaštvu je preporučeno da odmah po prijemu pravosnažne sudske presude sa nalogom za postupanje dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH i tuženim institucijama da bi na vrijeme bile realizovane, a time i eliminisani dodatni troškovi. Ministarstvo finansija i trezora BiH treba da unaprijedi praćenje i plaćanje odštete, kao i vlastite evidencije u vezi sa sudskim sporovima. S obzirom na to da je zaključak donesen na prošloj sjednici, u ovom ministarstvu su kazali da je još rano za konkretne aktivnosti. Ipak, podvukli su da će ispoštovati zaključak Savjeta ministara.

- Potrebno je obezbijediti tehničke uslove, odnosno određene aplikacije koje će omogućiti precizno evidentiranje izdataka za sudske sporove institucije i nastanka troškova - kazali su u Ministarstvu finansija i trezora.

Od Ministarstva pravde BiH i VSTS-a je zatraženo da analiziraju nalaze revizije koji ukazuju na neefikasne prakse rada pravosudnih institucija i da pronađu način da unaprijede rad jer se pokazalo, između ostalog, da obrade tužbenih zahtjeva dugo traju.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj je naglasio da će raditi po zaključku ministara, uz ocjenu da je potrebno da se poslože mnoge kockice da bi bili smanjeni izdaci po tom osnovu.

- S ciljem smanjenja nadoknada koje se isplaćuju iz budžeta svi treba da posvete veliku pažnju sprovođenju preporuka revizora, koje su prihvatili i ministri, jer se pokazalo da su mnogi izdaci nastali i zbog neodgovornog postupanja nadležnih - zaključio je Radulj.

Za izgubljene sporove BiH i njenih institucija od 2008. do 2013. godine otišlo je više od 14,6 miliona KM. Institucije su u tom periodu izgubile, kao tužena strana, 313 parničnih predmeta, a od 14,6 miliona isplaćenih izdataka za sudske sporove, oko 700.000 maraka isplaćeno je kao posljedica neblagovremene realizacije presuda. Najviše parničnih predmeta pokretano je po osnovu radnog odnosa, a znatan broj na osnovu nadoknade štete i duga. Prema izvještajima Pravobranilaštva BiH, od 2008. do 2013. godine evidentirano je 5.117 novih parničnih predmeta, od toga je BiH tužena strana u 95 odsto slučajeva, odnosno u 4.853 predmeta, dok je BiH tužilac u samo pet odsto slučajeva ili svega 264 predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana