Институције морају да срежу губитке на суду

Ведрана Кулага
Институције морају да срежу губитке на суду

Сарајево - Савјет министара БиХ подијелио је задатке институцијама на нивоу БиХ и задужио их да хитно унаприједе рад с циљем смањења издатака по основу правоснажних судских пресуда, због којих се годишње из буџета издвајају милиони марака.

 

Министри су прошле седмице, након разматрања извјештаја о издацима за судске спорове који је недавно израдила Канцеларија за ревизију институција БиХ, упутили налог за хитно поступање по препорукама које су ревизори навели, а акценат је стављен на четири институције. Надлежни треба да у што скорије вријеме спроведу анализе и зауставе тренд раста броја тужби против БиХ и њених институција.

Посебне задатке добили су Правобранилаштво БиХ, министарства финансија и трезора и правде, те Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ. Ове институције би у што скорије вријеме требало да спроведу анализе, унаприједе властите системе рада и пронађу начине за лакше и јефтиније рјешавање проблема судских спорова.

Правобранилаштву је препоручено да одмах по пријему правоснажне судске пресуде са налогом за поступање достави Министарству финансија и трезора БиХ и туженим институцијама да би на вријеме биле реализоване, а тиме и елиминисани додатни трошкови. Министарство финансија и трезора БиХ треба да унаприједи праћење и плаћање одштете, као и властите евиденције у вези са судским споровима. С обзиром на то да је закључак донесен на прошлој сједници, у овом министарству су казали да је још рано за конкретне активности. Ипак, подвукли су да ће испоштовати закључак Савјета министара.

- Потребно је обезбиједити техничке услове, односно одређене апликације које ће омогућити прецизно евидентирање издатака за судске спорове институције и настанка трошкова - казали су у Министарству финансија и трезора.

Од Министарства правде БиХ и ВСТС-а је затражено да анализирају налазе ревизије који указују на неефикасне праксе рада правосудних институција и да пронађу начин да унаприједе рад јер се показало, између осталог, да обраде тужбених захтјева дуго трају.

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ је нагласио да ће радити по закључку министара, уз оцјену да је потребно да се посложе многе коцкице да би били смањени издаци по том основу.

- С циљем смањења надокнада које се исплаћују из буџета сви треба да посвете велику пажњу спровођењу препорука ревизора, које су прихватили и министри, јер се показало да су многи издаци настали и због неодговорног поступања надлежних - закључио је Радуљ.

За изгубљене спорове БиХ и њених институција од 2008. до 2013. године отишло је више од 14,6 милиона КМ. Институције су у том периоду изгубиле, као тужена страна, 313 парничних предмета, а од 14,6 милиона исплаћених издатака за судске спорове, око 700.000 марака исплаћено је као посљедица неблаговремене реализације пресуда. Највише парничних предмета покретано је по основу радног односа, а знатан број на основу надокнаде штете и дуга. Према извјештајима Правобранилаштва БиХ, од 2008. до 2013. године евидентирано је 5.117 нових парничних предмета, од тога је БиХ тужена страна у 95 одсто случајева, односно у 4.853 предмета, док је БиХ тужилац у само пет одсто случајева или свега 264 предмета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана