Institucije bez šefova, slijedi trka za fotelje

Svjetlana Tadić
Institucije bez šefova, slijedi trka za fotelje

Banjaluka - Trka za direktorske fotelje u desetak institucija BiH uskoro će se zahuktati, jer su čelnicima i njihovim zamjenicima istekli ili im ubrzo ističu mandati.

Mandatima čelnika tih institucija na sutrašnjoj sjednici baviće se Savjet ministara BiH, koji je zadužen za imenovanja njihovih nasljednika.

Među rukovodiocima kojima je istekao mandat su direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH Siniša Macan i njegov zamjenik Mirsad Džaferović. U IDDEEA su rekli da je mandat Macanu i Džaferoviću istekao 4. juna 2014. godine, te da su u zakonom predviđenom roku poslali neophodna obavještenja o tome. Macan i Džaferović su na čelu ove institucije proveli pet godina.

Početkom ovog mjeseca mandat je istekao direktoru Agencije za promociju stranih ulaganja BiH (FIPA) Jelici Grujić. Grujićeva je u pisanom odgovoru navela da je Agencija za državnu službu BiH još u februaru ove godine informisala Savjet ministara o isteku njenog mandata. Grujićeva je za direktora FIPA imenovana 1. jula 2010. godine na period od četiri godine.

Bez prvog čovjeka uskoro će ostati i Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH jer Nevenki Savić ističe mandat. Portparol DEI Marina Kavaz-Siručić rekla je da mandat Savićevoj ističe 15. septembra 2014. godine, te da je Agencija za državnu službu BiH zadužena da prati rokove u vezi sa istekom mandata i o tome informiše Savjet ministara.

I mandati zastupnika Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Monike Mijić i njene zamjenice Zikrete Ibrahimović su istekli ili ističu u skorije vrijeme. Pred ministrima će se naći i informacija o isteku mandata koordinatoru za reformu javne uprave Semihi Borovac, direktoru Agencije za nadzor nad tržištem BiH Lenki Kozić i njenom zamjeniku Draženu Primorcu. Na tapetu su i mandati direktora Instituta za akreditovanje BiH Žarka Petrovića i Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Jovice Bošnjaka.

Agencija za državnu službu BiH zadužena je da prati rokove u vezi sa istekom mandata čelnika institucija i da o tome informiše Savjet ministara. "Glas Srpske" je ranije objavio da je direktoru te agencije Nevenu Akšamiji mandat istekao 26. februara ove godine, ali da o tome nije obavijestio Savjet ministara.

Iako je Savjet ministara BiH zaključkom zadužio Agenciju za državnu službu da prati trajanje mandata i da ih obavještava, u toj instituciji kažu da nisu obavezni poštovati zaključak jer je on donesen u prošlom sazivu Savjeta ministara.

- Agencija je ipak nastavila sa obavještavanjem s ciljem veće transparentnosti - kazali su u Agenciji za državnu službu.

Savjet ministara razmatraće i informaciju o potrebi raspisivanja konkursa za izbor direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH i pokretanju procedure za imenovanje zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH. Razmatraće i obavještenje o isteku mandata tri člana Upravnog odbora Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, te prijedlog za donošenje rješenja o razrješenju Ilme Mehić- Jusufbašić s pozicije zamjenika direktora Arhiva BiH.

Neizvjesno je kada će upražnjena mjesta biti popunjena, jer je dosadašnja praksa pokazala da ti procesi traju dugo. Osim dugih procedura veoma često se odugovlači raspisivanje konkursa za imenovanja novih direktora i rukovodećih državnih službenika, jer popunjavanje ovih pozicija zavisi od političkih dogovora. Za to vrijeme direktori kojima je istekao mandat ostaju u foteljama u funkciji vršilaca dužnosti, a rekorder u tome je Kemal Huseinović koji je u tom statusu na čelu Regulatorne agencije za komunikacije bio pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana