Institucije BiH u sudu izgubile 14,6 miliona

Vedrana Kulaga
Institucije BiH u sudu izgubile 14,6 miliona

Sarajevo - BiH i njene institucije platile su u proteklih šest godina 14,6 miliona KM zbog izgubljenih sudskih sporova, a uprkos milionskim odštetama, niko nije našao za shodno da sagleda uzroke i predloži mjere kako bi spriječili moguće nove isplate po istom osnovu.

Pokazali su to nalazi do kojih je došla Kancelarija za reviziju institucija BiH obavljajući reviziju učinka pod nazivom "Izdaci za sudske sporove", kojom su obuhvaćeni sporovi od 2008. do 2013. godine.

- Pokrenuti sudski sporovi ukazuju na greške, loše prakse i slabosti sistema izvršne vlasti. Neblagovremeno preduzete mjere dovode do ponavljanja sporova i dodatnih izdataka. Povećanje izdataka utiče na budžetsku ravnotežu i negativno se odražava na finansiranje institucija BiH - ocijenili su revizori u izvještaju koji je juče objavljen.

Institucije su od 2008. do 2013. godine kao tužena strana izgubile 313 parničnih predmeta, a ustaljena praksa je i kašnjenje u izvršavanju presuda, što uzrokuje dodatne troškove. U tom periodu zabilježeno je da se BiH i njene institucije sve češće pojavljuju kao tužena strana.

- Od 14,6 miliona KM isplaćenih izdataka za sudske sporove, oko 700.000 maraka isplaćeno je kao posljedica neblagovremene realizacije sudskih presuda - procijenili su revizori.

Najveći broj izgubljenih parničnih predmeta u kojima su tužene institucije BiH pokretani su po osnovu radnog odnosa - 219. Za naknadu štete pokrenuto je 48 parnica, a za naplatu duga 35.

Najviše izgubljenih sudskih predmeta i najveće izdatke po tom osnovu zabilježili su Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje i ministarstva odbrane i inostranih poslova BiH.

- Oko 70 odsto izgubljenih sudskih sporova evidentirani su kod tih institucija koje imaju i najviše zaposlenih. Tužbena vrijednost 216 parničnih predmeta koje su izgubile te četiri institucije bila je 3,6 miliona KM - naveli su revizori.

Najveći pojedinačni iznos isplaćen je za naknadu štete na osnovu tužbe koju je Ž. R. podnio protiv Granične policije. Vrijednost spora bila je 100.905 KM, a ukupni izdaci za Graničnu policiju na kraju su bili 123.000 KM.

Prema izvještajima o radu Pravobranilaštva BiH od 2008. do 2013. godine evidentirano je ukupno 5.117 novih parničnih predmeta, a od toga je BiH tužena strana u 95 odsto slučajeva, odnosno 4.853 predmeta, dok je tužilac u samo pet odsto slučajeva ili 264 predmeta. Ukupna vrijednost više od 3.000 parničnih predmeta iz 2013. godine, prema podacima iz izvještaja, prelazi 1,4 milijarde KM.

Revizori ukazuju da institucije nisu bile efikasne u sprovođenju analiza i preduzimanju mjera koje će unaprijediti prakse rada i spriječiti nove sporove i stvaranje novih izdataka po istom osnovu.

- Primjeri dobrih praksi pokazuju da su ovakve aktivnosti moguće, ali ih institucije nisu koristile u svim slučajevima, niti su analizirale izgubljene sporove, utvrđivale uzroke, a nisu mijenjale ni način rada koji je doveo do sudskih sporova - naveli su revizori.

Institucije rijetko koriste i mogućnost mirnog rješavanja sporova iako je to najefikasniji i najjeftiniji način za njih, jer za razliku od sporova koji završe u sudu ne nose dodatne troškove.

- Mirno rješavanje sporova se ne koristi zbog nedostatka kritičkih analiza vlastitih postupanja i utvrđivanja vlastite odgovornosti institucija - navedeno je u izvještaju.

Pravobranilaštvo BiH je institucijama pravovremeno dostavljalo svaku četvrtu pravosnažnu presudu, a Ministarstvo finansija i trezora isplatilo je blagovremeno odštetu u svakom četvrtom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana