Институције БиХ у суду изгубиле 14,6 милиона

Ведрана Кулага
Институције БиХ у суду изгубиле 14,6 милиона

Сарајево - БиХ и њене институције платиле су у протеклих шест година 14,6 милиона КМ због изгубљених судских спорова, а упркос милионским одштетама, нико није нашао за сходно да сагледа узроке и предложи мјере како би спријечили могуће нове исплате по истом основу.

Показали су то налази до којих је дошла Канцеларија за ревизију институција БиХ обављајући ревизију учинка под називом "Издаци за судске спорове", којом су обухваћени спорови од 2008. до 2013. године.

- Покренути судски спорови указују на грешке, лоше праксе и слабости система извршне власти. Неблаговремено предузете мјере доводе до понављања спорова и додатних издатака. Повећање издатака утиче на буџетску равнотежу и негативно се одражава на финансирање институција БиХ - оцијенили су ревизори у извјештају који је јуче објављен.

Институције су од 2008. до 2013. године као тужена страна изгубиле 313 парничних предмета, а устаљена пракса је и кашњење у извршавању пресуда, што узрокује додатне трошкове. У том периоду забиљежено је да се БиХ и њене институције све чешће појављују као тужена страна.

- Од 14,6 милиона КМ исплаћених издатака за судске спорове, око 700.000 марака исплаћено је као посљедица неблаговремене реализације судских пресуда - процијенили су ревизори.

Највећи број изгубљених парничних предмета у којима су тужене институције БиХ покретани су по основу радног односа - 219. За накнаду штете покренуто је 48 парница, а за наплату дуга 35.

Највише изгубљених судских предмета и највеће издатке по том основу забиљежили су Гранична полиција, Управа за индиректно опорезивање и министарства одбране и иностраних послова БиХ.

- Око 70 одсто изгубљених судских спорова евидентирани су код тих институција које имају и највише запослених. Тужбена вриједност 216 парничних предмета које су изгубиле те четири институције била је 3,6 милиона КМ - навели су ревизори.

Највећи појединачни износ исплаћен је за накнаду штете на основу тужбе коју је Ж. Р. поднио против Граничне полиције. Вриједност спора била је 100.905 КМ, а укупни издаци за Граничну полицију на крају су били 123.000 КМ.

Према извјештајима о раду Правобранилаштва БиХ од 2008. до 2013. године евидентирано је укупно 5.117 нових парничних предмета, а од тога је БиХ тужена страна у 95 одсто случајева, односно 4.853 предмета, док је тужилац у само пет одсто случајева или 264 предмета. Укупна вриједност више од 3.000 парничних предмета из 2013. године, према подацима из извјештаја, прелази 1,4 милијарде КМ.

Ревизори указују да институције нису биле ефикасне у спровођењу анализа и предузимању мјера које ће унаприједити праксе рада и спријечити нове спорове и стварање нових издатака по истом основу.

- Примјери добрих пракси показују да су овакве активности могуће, али их институције нису користиле у свим случајевима, нити су анализирале изгубљене спорове, утврђивале узроке, а нису мијењале ни начин рада који је довео до судских спорова - навели су ревизори.

Институције ријетко користе и могућност мирног рјешавања спорова иако је то најефикаснији и најјефтинији начин за њих, јер за разлику од спорова који заврше у суду не носе додатне трошкове.

- Мирно рјешавање спорова се не користи због недостатка критичких анализа властитих поступања и утврђивања властите одговорности институција - наведено је у извјештају.

Правобранилаштво БиХ је институцијама правовремено достављало сваку четврту правоснажну пресуду, а Министарство финансија и трезора исплатило је благовремено одштету у сваком четвртом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана