Институције БиХ потонуле у дубоким сан

Жељка Домазет
Институције БиХ потонуле у дубоким сан

Сарајево - Нерад је обиљежио прошлу годину у Парламенту БиХ, а настављен је и у 2017, јер не само да се сједнице не одржавају редовно већ се на њима углавном расправља о неважним стварима, сагласни су парламентарци и из власти и из опозиције.

Ништа боља ситуација није ни у Предсједништву БиХ, које је ове године одржало једну редовну и једну ванредну сједницу и упало у кризу као и Парламент.

Климава већина од почетка овог сазива Парламента БиХ утицала је на његов нерад, а криза је ескалирала након што је актуелизована ревизија пресуде донесене на основу тужбе БиХ против Србије. Трзавице у владајућој коалицији испливале су на површину још у августу прошле године. Представнички дом је од 1. августа до краја октобра одржао само три сједнице, од чега ниједну у септембру, а Дом народа је у том периоду само једном засједао.

Криза је продубљена у овој години, па је Представнички дом одржао само четири сједнице, иако је према досадашњој пракси требало да их буде шест, односно сваког мјесеца по двије. Дом народа је одржао у овој години само једну сједницу, а нема ни назнака када би нова могла бити заказана.

Мада је планом рада предвиђено да током године буду одржане макар двије заједничке сједнице оба дома Парламента БиХ прошле године није одржана ниједна, а у двије и по године текућег мандата посланици и делегати су засједали заједно само два пута.

Неизвјесно је када би и Предсједништво БиХ могло почети са нормалним радом, јер је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић више пута поновио да чека потез свог бошњачког колеге Бакира Изетбеговића. Он је изазвао велику кризу одлучивши да буде покренута ревизија пресуде у спору БиХ против Србије.

Посланик опозиционог СНСД-а у Представничком дом Душанка Мајкић сматра да је овај сазив Парламента БиХ најнеефикаснији откако је законодавна власт успостављена на нивоу БиХ.

- До сада је била пракса да током мјесеца буду одржане по двије сједнице домова. Сада смо дошли у ситуацију да ни за једну немамо материјала. Ове године четири сједнице одржане су јер се о одређеним тачкама дневног реда гласало на наредној сједници и јер су додаване тачке попут ратификација споразума. Када би се све сумирало у овој години није одржана ниједна честита сједница. И када дом засједа углавном се расправља о темама од којих нико нема користи - рекла је Мајкићева.

Додаје да би, ако су се лидери свих политичких странака обавезали да ће спроводити реформе, Парламент требало да буде затрпан реформским законима из Савјета министара БиХ.

- Умјесто тога, ми смо у ситуацији да немамо никаквих. Углавном и када засједамо расправљамо о неким популистичким иницијативама од којих нико нема користи - наглашава Мајкићева и додаје да су недопустиви овакав нерад и неефикасност Парламента.

Посланик владајућег НДП-а Момчило Новаковић каже да све институције на нивоу БиХ раде смањеним капацитетом и да се до краја мандата не може очекивати велико чудо ни када је ријеч о раду на законским рјешењима.

- Ако не буде формирана нека нова парламентарна већина, а за то нема никаквих изгледа, ова постојећа ће изборе 2018. године дочекати у оваквом стању и функционисати на овакав начин - истакао је Новаковић.

Предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић из СДА такође сматра да би Парламент требало да буде ефикаснији.

- Колегијуми оба дома настојаће да у догледно вријеме закажу заједничку сједницу - истакао је Џаферовић не претјерујући у оптимизму да ће им то и поћи за руком.

Посланик ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић, који је дио владајућег блока, казао је да је очигледно да ствари морају бити посложене и да овако више не може даље.

- Нисам задовољан прије свега радом парламентарне већине. Често се иде са неким приједлозима мимо договора и онда су нам и сједнице такве какве јесу - рекао је Ловриновић.

Посланик владајућег СББ-а Дамир Арнаут је казао да сви парламенти у БиХ заједно одрже мање сједница него било који парламент земаља у окружењу и да је то поразна чињеница за земљу која има намјеру да се креће ка ЕУ.

Радили не радили парламентарци мјесечно зараде и до 6.500 марака, што значи да за четворогодишњи мандат уберу и до 300.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана