Institucije BiH novac troše bez kontrole

Vedrana Kulaga
Institucije BiH novac troše bez kontrole

Sarajevo - Institucije BiH godišnje potroše više od 900 miliona maraka, a uprkos tome odgovornost za trošenje javnog novca je na niskom nivou, dok su brojne institucije podbacile i u sprovođenju internih kontrola.

Revizori su češljajući finansijsko poslovanje institucija BiH u 2013. godinu došli do zaključka da sistem internih kontrola nije na zadovoljavajućem nivou. U revizorskom izvještaju o izvršenju budžeta, koji je "zaradio" mišljenje sa rezervom, naglašeno je da postoje brojni propusti prilikom trošenja javnog novca. Godišnji izvještaji o izvršenju budžeta pokazuju da se novac za prevoz, gorivo ili korišćenje službenih vozila često zloupotrebljava. Nije rijetkost da se vozila koriste za odlaske na more i druga privatna putovanja. Sličnih malverzacija bilo je i prilikom pravdanja računa za reprezentaciju jer se na njima ne navodi povod kojim je novac potrošen, a često su cehovi stizali i iz kafića i klubova tokom vikenda kada institucije ne rade.

Stav revizora je da u cilju povećanja finansijske discipline treba zakonski urediti sistem finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama i to donošenjem zakona o fiskalnoj odgovornosti ili o finansijskom upravljanju i kontroli.

- To bi bio značajan korak ka unapređenju cjelokupnog sistema internih kontrola u javnoj upravi. Cilj je jačanje odgovornosti za utrošeni novac, organizacija finansijske discipline te zakonito, racionalno, efikasno i transparentno trošenje javnih sredstava - smatraju revizori.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić kaže da poslanici, posebno iz RS, godinama upozoravaju na to da se novac u institucijama BiH troši netransparentno. Naglašava  da se moraju uvesti odgovornost i sankcije za one koji javnim sredstvima raspolažu kao da su njihova.

- Institucije godišnje potroše stotine miliona maraka, a niko nije odgovarao za trošenje mimo pravila - rekao je Tomić.

Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti ove godine usvojila je Narodna skupština RS. Zakonom je predviđeno uspostavljanje fiskalnog savjeta kao nezavisnog organa sa ciljem dodatnog unapređenja fiskalne odgovornosti Srpske. Njime se uređuju fiskalna pravila, mjere i procedure na osnovu kojih se uspostavlja fiskalni okvir, ograničava javna potrošnja, jača odgovornost za efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava i jača sistem nadzora i kontrola.

Analiza troškova

Revizori su naglasili da je važno uvesti i praksu razmatranja i usvajanja budžeta institucija BiH na osnovu analiza opravdanosti za mnoge troškove i rashode.

- Postavlja se  pitanje zašto se kupuju službeni automobili visoke klase sa ful opremom, najnoviji mobilni aparati, te računarska oprema sa visokim tehničkim karakteristikama i da li je to zaista u svim slučajevima opravdano i nužno - upitali su revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana