Институцијама тијесан буџет због запошљавања и возила

Ведрана Кулага
Институцијама тијесан буџет због запошљавања и возила

Сарајево - Бројне институције на нивоу БиХ испоставиле су захтјеве за додатне милионе марака за нова запошљавања, опрему и обнову возног парка и тиме показале да су залагања за штедњу само мртво слово на папиру.

Захтјеви за додатни новац из буџета сажети су у оквирном буџету институција БиХ за период од 2016. до 2018. године, који показује да би број запослених већ 2017. године могао да пробије границу од 23.000. У министарствима, агенцијама, дирекцијама и другим институцијама на нивоу БиХ тренутно ради око 22.300 особа. Иако је раније донесен став да неће бити пробијања дугогодишњег буџетског оквира за институције БиХ од 950 милиона КМ, то није ништа значило десетинама корисника да своје милионске касе додатно прошире. Због тога су укупни захтјеви за новац из буџета у 2016. години, како је наведено у документу, премашили милијарду марака и стали на износу који је за 186,4 милиона већи од овогодишњег буџета. Те апетите су, мање-више, задржали и за период до 2018. године.

- Захтјеви за 2017. годину већи су 169,5 милиона, а за 2018. за 174,5 милиона КМ у односу на буџет за 2015. годину - наведено је у оквирном буџету институција.

Рекорд по испорученим захтјевима држи Министарство одбране БиХ, које је затражило додатних 52,5 милиона у 2016. години за набавку материјала, одржавање, опрему, реконструкцију и јубиларне награде. Набавку возила, хеликоптера, рачунарске опреме и реконструкцију планирају у 2017. и 2018. години.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ процијенило је да ће им идуће године бити потребна још 42 милиона за спровођење права повратка, али и ново запошљавање. Захтјев Управе за индиректно опорезивање БиХ достигао је 23,3 милиона у 2016. години за додатно запошљавање усљед преузимања и одржавања граничних прелаза, одржавања објеката, набавке љетних униформи и друге потрепштине.

Служба за заједничке послове институција БиХ повећала је апетит за 8,1 милион КМ за 2016, 6,5 милиона за 2017. и 7,6 милиона за 2018. години. У овој институцији, између осталог, планирају додатно запошљавање 40 људи. Додатан новац због планираног новог запошљавања затражили су и Гранична полиција, Тужилаштво и Министарство правде.

Дирекција за координацију полицијских тијела је за идућу годину затражила додатна 5,4 милиона за набавку беспилотне летјелице, рачунарске и мрежне опреме, обнављање возног парка и полицијских кућица. Агенција за школовање и стручно оспособљавање кадрова БиХ затражила је 2,7 милиона КМ више да би идуће године уредила унутрашњи и спољни дио зграде.

У Министарству финансија и трезора БиХ су нагласили да се све земље широм свијета суочавају са ситуацијом у којој захтјеви за новац надмашују расположиви ниво.

- Ни БиХ није изузетак у том смислу. Суочен са захтјевима и приоритетима који премашују ниво расположивог новца, Савјет министара БиХ мора доносити одлуке о томе које су најважније приоритетне политике. Ти приоритети би требало да буду усклађени са средњорочним и дугорочним друштвеним и економским развојним и политичким циљевима - навели су у Министарству финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана