Inspekcija treba da provjeri rad komore

Željka Domazet
Inspekcija treba da provjeri rad komore

Sarajevo - Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH, iako je tražila nikada nije iz nevladine organizacije preregistrovana u pravno lice koje osnivaju institucije BiH, zbog čega bez posebnog nadzora troši ogroman državni novac za obavljanje poslova koji su od velikog interesa za zemlju i njenu ekonomiju.

Na tu činjenicu je upozorio delegat HNS-a u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić, na čiji će prijedlog delegati na idućoj sjednici razmatrati zaključak da od Ministarstva pravde BiH bude zatraženo da pošalje upravnu inspekciju u STK i da provjeri zakonitost njegovog poslovanja.

- Već dvije godine pokušavam da dobijem informacije o radu STK-a od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića. Postoji i zaključak da Generalni sekretarijat Savjeta ministara dostavi odgovor, ali on mi nije dostavljen već šest mjeseci, iako je zakonski rok za to mjesec - istakao je Karamatić.

Naglašava da STK nikome ne polaže račune, iako obrće milione maraka godišnje i iako je nadležan za mnoge bitne poslove za BiH, poput izdavanja sertifikata o porijeklu voća.

- Imam informacije da se STK ne nalazi u registru Ministarstva pravde, što bi značilo da su sve njihove odluke apsolutno nezakonite. Očekujem da se u ovaj slučaj uključe i Tužilaštvo i Sud BiH i da neke stvari budu stavljene u okvire zakona, koliko je to moguće. Mislim da će i Šarović imati neke pravne posljedice zbog obmanjiva javnosti, jer je na primjer, nakon skandala sa izvozom jabuka u Rusiju rekao da će to riješiti na način da će ubuduće STK izdavati sertifikat o porijeklu, a on ga svakako izdaje - istakao je Karamatić.

U STK-u kažu da su registrovani kao nevladina organizacija, a da su 15. maja 2014. godine podnijeli zahtjev Ministarstvu pravde BiH da ih upišu u registar pravnih lica koje osnivaju institucije BiH. U odgovoru Ministarstva pravde navedeno je da je zahtjev STK-a odbačen.

- Razmatrajući zahtjev Ministarstvo pravde je utvrdilo da on sadrži nedostatke koji sprečavaju upis i da je nepotpun, zbog čega nije moguće izvršiti upis u registar pravnih lica BiH - navedeno je u odgovoru Ministarstva pravde koje je pozvalo STK da u roku od osam dana dopuni svoj zahtjev, ali nedostaci ni danas nisu otklonjeni, pa je STK nastavio da radi po starom.

Potpredsjednik STK-a Bruno Bojić rekao je da ta asocijacija postoji u skladu sa Zakonom o Spoljnotrgovinskoj komori.

- U skladu sa tim zakonom, statutom i drugim aktima radimo kako treba i izvršavamo sve obaveze i poslove koji su tim dokumentima definisani. Ne znam zašto je taj zahtjev za registraciju podnošen i zašto je odbijen. Provjeriću o čemu se radi - kazao je Bojić i dodao da su vrata STK-a otvorena za sve institucije koje žele da provjere da li rade po zakonu.

Potpredsjednik STK-a Nemanja Vasić kaže da je komora nevladina organizacija i da nije tačno da nije registrovana.

- Karamatić očigledno ne razumije šta znači nevladina organizacija. Skupština privrednika koji se bave spoljnotrgovinskim poslovanjem bira organe STK-a i oni nisu odgovorni kao institucija ni Savjetu ministara ni Parlamentu. Oni su odgovorni ovoj Skupštini. Za poslove koje STK radi za državu, poput detašmana, postoji određeni cjenovnik koji određuje država - kaže Vasić.

Dodaje da su stavovi Karamatića neutemeljeni i da su plod neznanja.

- On bi htio da upravlja STK-om i entitetskim komorama. Treba da nauči da mi nismo državna institucija, da ne može da upravlja privrednicima koji finansiraju ovu instituciju. Sav problem i leži u želji nekih poslanika i delegata da upravljaju komorom, a njom može isključivo da upravlja 30.000 članica koje su je formirale - rekao je Vasić.

STK je do sada u više navrata dospijevao u centar interesovanja javnosti zbog trošenja novca, što je izazivalo i sukobe unutar njegovog rukovodstva.

Nadređeni

Mario Karamatić kaže da je Denisa Zvizdića pitao da li STK vlada Savjetom ministara ili Savjet ministara ima kontrolu nad STK-om i da nikada nije dobio odgovor.

- Imam utisak da je u ovom slučaju STK nadređen Savjetu ministara - rekao je Karamatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana