Инспекција треба да провјери рад коморе

Жељка Домазет
Инспекција треба да провјери рад коморе

Сарајево - Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ, иако је тражила никада није из невладине организације пререгистрована у правно лице које оснивају институције БиХ, због чега без посебног надзора троши огроман државни новац за обављање послова који су од великог интереса за земљу и њену економију.

На ту чињеницу је упозорио делегат ХНС-а у Дому народа Парламента БиХ Марио Караматић, на чији ће приједлог делегати на идућој сједници разматрати закључак да од Министарства правде БиХ буде затражено да пошаље управну инспекцију у СТК и да провјери законитост његовог пословања.

- Већ двије године покушавам да добијем информације о раду СТК-а од министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића и предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића. Постоји и закључак да Генерални секретаријат Савјета министара достави одговор, али он ми није достављен већ шест мјесеци, иако је законски рок за то мјесец - истакао је Караматић.

Наглашава да СТК никоме не полаже рачуне, иако обрће милионе марака годишње и иако је надлежан за многе битне послове за БиХ, попут издавања сертификата о поријеклу воћа.

- Имам информације да се СТК не налази у регистру Министарства правде, што би значило да су све њихове одлуке апсолутно незаконите. Очекујем да се у овај случај укључе и Тужилаштво и Суд БиХ и да неке ствари буду стављене у оквире закона, колико је то могуће. Мислим да ће и Шаровић имати неке правне посљедице због обмањива јавности, јер је на примјер, након скандала са извозом јабука у Русију рекао да ће то ријешити на начин да ће убудуће СТК издавати сертификат о поријеклу, а он га свакако издаје - истакао је Караматић.

У СТК-у кажу да су регистровани као невладина организација, а да су 15. маја 2014. године поднијели захтјев Министарству правде БиХ да их упишу у регистар правних лица које оснивају институције БиХ. У одговору Министарства правде наведено је да је захтјев СТК-а одбачен.

- Разматрајући захтјев Министарство правде је утврдило да он садржи недостатке који спречавају упис и да је непотпун, због чега није могуће извршити упис у регистар правних лица БиХ - наведено је у одговору Министарства правде које је позвало СТК да у року од осам дана допуни свој захтјев, али недостаци ни данас нису отклоњени, па је СТК наставио да ради по старом.

Потпредсједник СТК-а Бруно Бојић рекао је да та асоцијација постоји у складу са Законом о Спољнотрговинској комори.

- У складу са тим законом, статутом и другим актима радимо како треба и извршавамо све обавезе и послове који су тим документима дефинисани. Не знам зашто је тај захтјев за регистрацију подношен и зашто је одбијен. Провјерићу о чему се ради - казао је Бојић и додао да су врата СТК-а отворена за све институције које желе да провјере да ли раде по закону.

Потпредсједник СТК-а Немања Васић каже да је комора невладина организација и да није тачно да није регистрована.

- Караматић очигледно не разумије шта значи невладина организација. Скупштина привредника који се баве спољнотрговинским пословањем бира органе СТК-а и они нису одговорни као институција ни Савјету министара ни Парламенту. Они су одговорни овој Скупштини. За послове које СТК ради за државу, попут деташмана, постоји одређени цјеновник који одређује држава - каже Васић.

Додаје да су ставови Караматића неутемељени и да су плод незнања.

- Он би хтио да управља СТК-ом и ентитетским коморама. Треба да научи да ми нисмо државна институција, да не може да управља привредницима који финансирају ову институцију. Сав проблем и лежи у жељи неких посланика и делегата да управљају комором, а њом може искључиво да управља 30.000 чланица које су је формирале - рекао је Васић.

СТК је до сада у више наврата доспијевао у центар интересовања јавности због трошења новца, што је изазивало и сукобе унутар његовог руководства.

Надређени

Марио Караматић каже да је Дениса Звиздића питао да ли СТК влада Савјетом министара или Савјет министара има контролу над СТК-ом и да никада није добио одговор.

- Имам утисак да је у овом случају СТК надређен Савјету министара - рекао је Караматић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана