Insistirati da jadransko - jonski auto-put i gasovod prolaze kroz BiH

Srna
Insistirati da jadransko - jonski auto-put i gasovod prolaze kroz BiH

Sarajevo - Savjet ministara BiH usvojio je danas informaciju o nastupu delegacije BiH na konferenciji zemalja zapadnog Balkana u Beču 27. avgusta i zaključio da treba nastaviti sa realizacijom projekata iz oblasti transporta i energetike, te insistirati da Jadransko-jonski auto-put i Jadransko-jonski gasovod prolaze kroz BiH.

Na sjednici je zaključeno da je vrlo bitno pristupiti izradi energetske strategije kao uslovu za kandidovanje projekata iz ove oblasti, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene ovog zakona.

Predloženim izmjenama Zakona poboljšana su postojeća rješenja u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te precizirane pojedine odredbe radi otklanjanja nejasnoća u praksi.

Ovim zakonom uređuju se osnivanje, organi i pravni položaj udruženja i fondacija, registracija, imovina, prestanak rada i brisanje iz registra, statusne promjene te druga pitanja značajna za rad udruženja i fondacija koje se registruju na nivou BiH.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donio je odluku o produženju primjene Memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije o Međunarodnom povjerilačkom fondu za deminiranje i pomoć žrtvama od mina.

Ovom odlukom se produžava primjena Memoranduma na period od dvije godine, što će doprinijeti nastavku saradnje BiH i Slovenije putem Međunarodnog povjerilačkog fonda, s ciljem smanjenja opasnosti od mina i povećanja bezbjednosti u BiH.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o imenovanju ministra pravde BiH Josipa Grubeše, ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića u Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

Savjet ministara BiH razmotrio je i usvojio Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period od januara do juna.

U prvih pola godine realizovano je 141.000 KM, od kojih se 100.000 KM odnosi na pomoć stanovništvu Nepala za prevazilaženje posljedica zemljotresa, a 41.000 KM na interventno korištenje tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i njegovih zamjenika.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje, donio je Odluku o dopunama Odluke o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvozne dažbine na opremu koja se stavlja u slobodan promet za organe civilne zaštite i vatrogastva.

Ovom odlukom se kao korisnici carinskih povlastica uvode dobrovoljna vatrogasna društva u entitetima i Brčko distriktu i vatrogasni savezi, detaljnije se utvrđuje pojam vatrogasnih sredstava i opreme, te se propisuje dokumentacija u postupku ostvarivanja prava iz predmetne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana