Иницијатива за Мектићеву смјену уврштена у дневни ред сједнице Парламента БиХ

Срна
Иницијатива за Мектићеву смјену уврштена у дневни ред сједнице Парламента БиХ

Сарајево - Иницијатива клубова посланика СНСД-а и ДНС-а у Представничком дому парламента БиХ о смјени министра безбједности у Савјету министара Драгана Метића на дневном је реду сједнице Дома која је заказана за уторак, 4. септембра.

У иницијативи се наводи да је сасвим јасно да пуну одговорност за ескалацију мигрантске кризе сноси, прије свега, Министарство безбједности БиХ, те посебно Мектић, који је током првих неколико мјесеци ове године, а и раније, игнорисао, минимизирао, релативизовао, па чак и исмијавао озбиљна упозорења институција Републике Српске, као и неких других институција на нивоу БиХ, које су располагале информацијама да би се БиХ у овој години могла да суочи са опасним мигрантским таласом.

Истиче се и да је својим лажним и непровјереним информацијама, с којима је често излазио у јавност, Мектић снажно допринио неспремности институција БиХ за суочавање са великим таласом миграната.

Истовремено, додаје се у иницијативи, постоје врло озбиљне информације да су појединци из институција БиХ, посебно из Министарства безбједности, у сарадњи са међународним хуманитарним организацијама, били умијешани у продуковање мигрантске кризе у БиХ, с циљем стицања материјалне користи кориштењем средстава ЕУ и донаторских средстава намијењених за помоћ у смјештају, исхрани и здравственој заштити миграната.

Умјесто да ради посао из надлежности Министарства безбједности БиХ, отклони разлоге за незадовољство и страх грађана, као и за оправдане протесте представника локалних заједница пред зградом парламента БиХ, Мектић је своју функцију евидентно злоупотребљавао у политичке сврхе и користио је за неистините и клеветничке нападе на институције Републике Српске, истиче се у иницијативи клубова посланика СНСД-а и ДНС-а.

Ти неаргументовани и неистинити напади, посебно на Министарство унутрашњих послова Републике Српске, појачани су у тренутку када је мигрантска криза достигла врхунац и када се Мектић, заједно са комплетним Савјетом министара, нашао у безизлазној ситуацији, због чега се оправдано вјерује да су клеветничке оптужбе на рачун институција Српске посљедица незнања, нестручности, злонамјерности и потпуног одсуства воље Мектића да обавља функцију на коју је изабран.

Из клубова СНСД-а и ДНС-а у Представничком дому подсјећају и на закључак Заједничке комисије за одбрану и безбједности Парламентарне скупштине БиХ којим је од оба дома затражено да, у складу са Законом о парламентарном надзору, формирају истражну комисију која би извршила парламентарну истрагу над институцијама БиХ које нису извршиле обавезе у вези са мигрантском кризом.

У иницијативи се наводи да је БиХ од почетка године суочена са озбиљном мигрантском кризом, која сваког дана постаје све већа пријетња политичкој стабилности и безбједности свих грађана БиХ.

Према релевантним подацима надлежних институција и полицијских агенција, у БиХ је од јануара на илегалан начин ушло готово 10.000 миграната из високоризичних земаља Блиског истока, Азије и Африке.

У већини случајева ти људи немају никакве документе, што отежава или потпуно онемогућава утврђивање њиховог идентитета, а појачава основане сумње да се међу њима налазе лица која представљају опасност по јавни ред и мир и безбједност грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана