Informer: Ruska obavještajna služba spriječila atentant na Dodika u Donjoj Gradini?

Glas Srpske
Informer: Ruska obavještajna služba spriječila atentant na Dodika u Donjoj Gradini?

Beograd - Ruska obavještajna služba (FSB) spriječila je u posljednjim trenucima atentat na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, otkriva beogradski Informer.

Odlično obaviješteni izvori beogradskog lista iz bezbjednosnih krugova navode da su tajne službe BiH do detalja isplanirale napad na Dodika za 23. april, kada je lider RS u Donjoj Gradini prisustvovao komemoraciji Srbima ubijenim u logoru Jasenovac.

Osmica stoji iza svega

Prema ovim saznanjima, glavni operativac akcije bio je Osman Mehmedagić Osmica, šef tajne službe BIH i bivši tjelohranitelj Alije Izetbegovića.

Od atentata se, međutim, odustalo kad su ruski bezbjednjaci u saradnji sa srpskim kolegama provalili pakleni plan i spriječili haos.

"Planirali su da se tokom Dodikovog govora izazovu neredi koji bi kulminirali velikim sukobima, a glavna meta je bio upravo Dodik, na koga bi neko pucao u tom metežu.

U tu svrhu čak su u publiku infiltrirali tridesetak terorista s Kosova, koji su svi odreda bili pod Osmičinom kontrolom.

Međutim, na komemoraciju su došli i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, što je teroristima pokvarilo planove, pošto su iz tog razloga naši i ruski obavještajci podigli opreznost do maksimuma.

U pripremi događaja, a naročito poučeni iskustvom iz Potočara 2015. (vidite okvir), uz pomoć svojih povjerljivih ljudi saznali su za opasnu zavjeru bošnjačkih tajnih službi, i to je atentatore natjeralo da se primire - prenosi naš izvor i dodaje da im Dodik smeta jer se bori za jaku RS i Srbiju, a drugi njegov 'grijeh' je što je prepreka širenju radikalnog islama iz BiH i Kosova na Srpsku i Srbiju", kazao je izvor za Informer.

U Dodikovom kabinetu nije bilo moguće dobiti komentar, a s druge strane, stručnjak za terorizam Dževad Galijašević upozorava da Dodik ima mnogo neprijatelja u Sarajevu.

"Njegovi neprijatelji naročito su brojni među mudžahedinima, koje kontrolišu Bakir Izetbegović i SDA. On se protivi konceptu Islamske države koju je napravio Alija Izetbegović mnogo prije ISIS. Zbog toga je na meti mnogih ekstremista u BiH", ističe Galijašević, dodajući da OBA stalno drži pod prismotrom istaknute ličnosti u RS, ali i Srbiji.

"Osmica je za to formulisao 14 operativno-tehničkih mera. Podatke razmenjuju sa Tačijevom obavještajnom službom, koja takođe nadzire političare u Srbiji.

Na ovogodišnjem komemorativnom skupu u Gradini bilo je primjećeno neovlašćeno prisustvo velikog broja lica za koje se pretpostavlja da su operativci OBA.

Koji je bio njihov zadatak, teško je reći, ali nije isključeno i da je trebalo izazvati nekakav haos koji bi bio iskorišćen za likvidaciju Milorada Dodika", zaključuje Galijašević. Miroslav Bjegović, dekan na Fakultetu za studije bezbednosti "Edukons", kaže da su postojale indicije o ovom napadu:

"Bezbjednosne službe RS su imale ovu informaciju, koja je ‘procurila’ iz OBA. Mislim, ipak, da pravi cilj nije bio atentat na Dodika, već zastrašivanje i destabilizacija RS, a sve radi uvođenja BiH u NATO, gdje OBA ima ključnu ulogu".

Napad na Vučića u Potočarima organizovale službe BiH O djelovanju službi BiH najbolje govori napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Potočarima 11. jula 2015. godine, kada je bukvalno kamenovan!

Za njegovu bezbjednost bilo je zaduženo Ministarstvo bezbjednosti BiH na čelu s Draganom Mektićem, a do dana današnjeg za taj brutalni napad niko nije odgovarao.

Prema svim dostunim podacima, pokušaj njegove likvidacije organizovan je u bezbjednosnim strukturama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana