Информер: Руска обавјештајна служба спријечила атентант на Додика у Доњој Градини?

Глас Српске
Информер: Руска обавјештајна служба спријечила атентант на Додика у Доњој Градини?

Београд - Руска обавјештајна служба (ФСБ) спријечила је у посљедњим тренуцима атентат на предсједника Републике Српске Милорада Додика, открива београдски Информер.

Одлично обавијештени извори београдског листа из безбједносних кругова наводе да су тајне службе БиХ до детаља испланирале напад на Додика за 23. април, када је лидер РС у Доњој Градини присуствовао комеморацији Србима убијеним у логору Јасеновац.

Осмица стоји иза свега

Према овим сазнањима, главни оперативац акције био је Осман Мехмедагић Осмица, шеф тајне службе БИХ и бивши тјелохранитељ Алије Изетбеговића.

Од атентата се, међутим, одустало кад су руски безбједњаци у сарадњи са српским колегама провалили паклени план и спријечили хаос.

"Планирали су да се током Додиковог говора изазову нереди који би кулминирали великим сукобима, а главна мета је био управо Додик, на кога би неко пуцао у том метежу.

У ту сврху чак су у публику инфилтрирали тридесетак терориста с Косова, који су сви одреда били под Осмичином контролом.

Међутим, на комеморацију су дошли и тадашњи премијер Србије Александар Вучић и патријарх Иринеј, што је терористима покварило планове, пошто су из тог разлога наши и руски обавјештајци подигли опрезност до максимума.

У припреми догађаја, а нарочито поучени искуством из Поточара 2015. (видите оквир), уз помоћ својих повјерљивих људи сазнали су за опасну завјеру бошњачких тајних служби, и то је атентаторе натјерало да се примире - преноси наш извор и додаје да им Додик смета јер се бори за јаку РС и Србију, а други његов 'гријех' је што је препрека ширењу радикалног ислама из БиХ и Косова на Српску и Србију", казао је извор за Информер.

У Додиковом кабинету није било могуће добити коментар, а с друге стране, стручњак за тероризам Џевад Галијашевић упозорава да Додик има много непријатеља у Сарајеву.

"Његови непријатељи нарочито су бројни међу муџахединима, које контролишу Бакир Изетбеговић и СДА. Он се противи концепту Исламске државе коју је направио Алија Изетбеговић много прије ИСИС. Због тога је на мети многих екстремиста у БиХ", истиче Галијашевић, додајући да ОБА стално држи под присмотром истакнуте личности у РС, али и Србији.

"Осмица је за то формулисао 14 оперативно-техничких мера. Податке размењују са Тачијевом обавјештајном службом, која такође надзире политичаре у Србији.

На овогодишњем комеморативном скупу у Градини било је примјећено неовлашћено присуство великог броја лица за које се претпоставља да су оперативци ОБА.

Који је био њихов задатак, тешко је рећи, али није искључено и да је требало изазвати некакав хаос који би био искоришћен за ликвидацију Милорада Додика", закључује Галијашевић. Мирослав Бјеговић, декан на Факултету за студије безбедности "Едуконс", каже да су постојале индиције о овом нападу:

"Безбједносне службе РС су имале ову информацију, која је ‘процурила’ из ОБА. Мислим, ипак, да прави циљ није био атентат на Додика, већ застрашивање и дестабилизација РС, а све ради увођења БиХ у НАТО, гдје ОБА има кључну улогу".

Напад на Вучића у Поточарима организовале службе БиХ О дјеловању служби БиХ најбоље говори напад на премијера Србије Александра Вучића током комеморације у Поточарима 11. јула 2015. године, када је буквално каменован!

За његову безбједност било је задужено Министарство безбједности БиХ на челу с Драганом Мектићем, а до дана данашњег за тај брутални напад нико није одговарао.

Према свим достуним подацима, покушај његове ликвидације организован је у безбједносним структурама БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана