Incko prijeti nepreciznim sankcijama

Incko prijeti nepreciznim sankcijama 02.05.2011 22:00 | Ž. Do.

LONDON - Profesor međunarodnog prava Metju Periš smatra da bi poništavanje Odluke o referendumu u Republici Srpskoj izazvalo demonstracije, a da bi on svejedno bio održan, te da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prijeti nejasnim i nepreciznim sankcijama.

- Ako je Valentin Incko namjeravao da poništi odluku Narodne skupštine RS o održavanju referenduma, trebalo je da to uradi u roku od nekoliko časova od trenutka donošenja Odluke. Odlaganje ga čini slabim - rekao je Periš za "Glas Srpske" i dodao da konflikt između predsjednika RS Milorada Dodika i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka neće izaći na dobro po OHR.

On je dodao da Incko traži pomoć od prethodnih visokih predstavnika, što je "pomalo patetično", te da Incko pokazuje koliko je politički neiskusan.

- OHR je u slaboj poziciji zbog krize u Federaciji - rekao je Periš.

On smatra i da će Evropska unija oklijevati u nalaženju potrebnog konsenzusa za preduzimanje bilo kakvih radnji u vezi sa referendumom.

- U jednu ruku referendum je beznačajan, jer RS već ignoriše Sud BiH. Međutim Dodikova sposobnost da organizuje referendum ovjekovječiće njegovu političku superiornost - rekao je Periš.

Pitanje

Metju Periš smatra da je tekst referendumskog pitanja veoma pametno osmišljen.

- Republika Srpska se demokratskim sredstvima bori protiv tiranije međunarodne zajednice - rekao Periš.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica