Инцко након избора: Није реално да ће Додик остварити свој сепаратистички циљ

Танјуг
Инцко након избора: Није реално да ће Додик остварити свој сепаратистички циљ

Беч - Предстоје нам интересантна времена, оцијенио је високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко након избора у тој земљи.

Он је, бечком дневнику “Курир”, рекао да није реално да ће Милорад Додик остварити свој, како је рекао, сепаратистички циљ, али да сталним понављањем своје реторике ствара “затровану” климу.

На најаву Додика да ће прије првог састанка Предсједништва БиХ отпутовати у Београд да разговара са председником Србије Александром Вучићем, Инцко подсјећа да је став шефа српске државе јасан.

“Вучић је јасно ставио до знања да подржава јединствену БиХ и није, пар дана пред изборе, дошао у посјету тој земљи”, нагласио је он.

Од сусједа БиХ се очекује прагматичнији приступ, указује “Курир” и додаје да хрватски премијер Андреј Пелнковић није задовољан побједом Жељка Комшића.

“Курир” констатује да ови избори нису никакав добар знак за однос Хрватске и БиХ.

Инцко је оцејњујући регионалну политичку ситуацију констатовао да се Русија већ годинама нешто више ангажује у овом региону, а да ЕУ мора простор снажније да попунити, јер би у супротном због недовољне владавине права могло доћи до раста трговине наркотицима и људима, што директно погађа Унију”, упозорава Инцко.

Он је уједно подсјетио да многе ране рата још нису зацељене и да се људи и даље, због тога, окрећу према традиционалним странкама.

“И поред тога многи млади желе у ЕУ. Протеклих година је више стотина људи напустили БиХ у правцу ЕУ, јер не желе даље да чекају”, нагласио је Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана