Инцко лобира за Ганића

РТРС
Инцко лобира за Ганића

Осим што свако појављивање у Њујорку, пред Савјетом безбједности Уједињених нација, искористи за критике Републике Српске и њених институција, високи представник Валентин Инцко ни у Сарајеву не скрива чију политику спроводи.

Посљедње у низу његових скандалозних "дипломатских" иступа јесте писмо које је упутио Савјету министара. У писму тражи, да се мимо законом прописане парламентарне процедуре, реализују грант средства, вриједна 10 милиона америчких долара, које је Саудијска Арабија додијелила приватном Универзитету Ејупа Ганића.


Имплементатор мира, Дејтонског устава и закона!? Или незаконити "брокер" у успону!? Како год - ветеран у сарајевском "бијелом двору", превршио је мјеру! За девет година колико у Сарајеву столује, Валентин Инцко сабрао је богату збирку дипломатских скандала! У свим, па и посљедњој писанији Савјету министара провијава сарајевска, чаршијска страст! Овај пут тражи посредника у финансијским трансакцијама - Инцко - да поклон Саудијске Арабије мимо закона, буде "испоручен" миљенику чаршије Ејупу Ганићу. А поклон "застао" у Дому народа БиХ. Наиме, према Закону о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, сваки међународни споразум, па и овај о грант средствима, мора да добије зелено свјетло прво у Предсједништву БиХ, па у Савјету министара, потом у Представничком дому, па у Дому народа. И добијао је захваљујући и српским "спавачима" из владајуће бх. коалиције, све док га на посљедњем степенику није зауставила српско-хрватска делегатска већина.

А онда се упетљао "брокер" из сарајевског "бијелог двора". Писмом погазио Закон, понизио бх. парламент и од Дениса Звиздића, Игора Црнатка, Вјекослава Беванде и Адила Османовића затражио да и без дозволе делегата, ратификују споразум. Истумачио је "брокер" заједно са свемогућим канцеларијским сарадницима Бечку конвенцију из 1969. године и негдје пронашао како се одредбе Конвенције могу примијенити баш у овом случају.

- Знате да је тај господин прије извјесног времена рекао да је 5 трећина од 17, тако да ме ништа не може изненадити. Кад бих се враћао што су радили високи представници у овој земљи, какве су одлуке наметали...ево због тога и данас имамо проблем баш због тих и таквих наметнутих одлука - каже Бариша Чолак, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ /ХДЗ БиХ/.

А овај посљедњи, олако се и по Србе увредљиво, присјећао рођеног му земљака Адолфа Хитлера, потом Хајнриха Химлера, Пола Пота – све креатора нацистичког холокауста, који је прогутао стотине хиљада управо Срба, Рома и Јевреја. Посљедњим "ремек-дјелом" одлучио је да награди омиљеног "сарајевског професора", хапшеног осумњиченог налогодавца злочина из Добровољачке улице, Ејупа Ганића. Одлучио је и да помогне "доброчинство" државе под чијим окриљем је недавно свирепо ликвидиран новинар Џамал Кашоги. И док је васколика јавност устала чак и против егзибиционог меча најбољих свјетских тенисера у Џеди, који је на крају и отказан, како спортисти не би промовисали државу која организује убиство новинара и узимали "прљави" новац, Инцко не одустаје. Вјерује, кажу његови портпароли, да милионски новчани поклон Ганићу, рјешава проблеме високог образовања у БиХ.

Прозвани бх. министри, за сада мудро ћуте. Но, Инцкова квазидипломатија вјетар је у леђа лобистима у Дому народа!

- Ја вјерујем да су околности у односу на онај ранији период промијењене, имамо зановљен захтјев Клуба Бошњака да се то поново третира на сједници Дома народа. Ми ћемо на сједници Колегијума вјероватно размотрити тај захтјев - каже Сафет Софтић, предсједавајући Дома народа БиХ /СДА/.

И како год да се заврши ова Инцкова рола, као свједочанство остаје његов позив на безакоње! А знао је пристрасни дипломата и жртве протеклог рата да дијели по националној основи – обилазио бошњачка стратишта, српска у широком луку заобилазио. Поједине Србе квалификовао ратним злочинцима и прије пресуде! Загрљен фотографисао се с припадницима вехабијског покрета, попут Нешада Арнаута из Каракаја, који не скрива фашистичке симболе. Под плаштом својих сарајевских и свјетских ментора тражио смјену демократски изабраног предсједника Српске! Сметао му је 9. јануар! И назив Република Српска! Гласно се успротивио чак и занављању оружја полицији Српске, све док није објелодањено да су контингенти дугих цијеви у Федерацији много већи. Знао је "дипломата" Инцко још много тога недипломатског. И крајње је вријеме, сматрају српски званичници, да своје "знање" примијени у родној му земљи.

- Инцко излази из свог мандата, по ко зна који пут! Ставља се на страну Бошњака у БиХ. И ова пракса показује његов једностран приступ ситуацији у БиХ. Сматрамо да се Канцеларија високог представника мора укинути, јер не доприноси ничему добром у БиХ - истакао је Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ.

Валентин Инцко, слажу се и аналитичари, одавно је постао остатак прошлости. Без подршке дијела водећих сила и без бонских овлашћења, али с платом која је за девет година столовања престигла цифру од енормних 2,7 милиона евра!

- Он је један реликт прошлости и за све осим за њега и његову породицу, било би боље да се што прије заврши ова његова екскурзија - каже историчар Чедомир Антић.

И кад год да се заврши Инцкова екскурзија у БиХ, остаће питање - гдје је погријешио његов наставник историје? Или професори Бечке академије у којој је дипломатију изучавао!? Или је, ипак, грешка до ученика!?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана