Incko i Vigemark: OHR i EU za nastavak saradnje u pružanju pomoći BiH

Agencije
Incko i Vigemark: OHR i EU za nastavak saradnje u pružanju pomoći BiH

Sarajevo - Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i Evropska unija će nastaviti saradnju sa drugim partnerima unutar međunarodne zajednice u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da ispuni svoje međunarodne obaveze i sprovede reforme, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko na sastanku sa novim šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom u Sarajevu.

Visoki predstavnik je naglasio da bi evroatlantske integracije, privrženost vladavini prava, uključujući potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ekonomske reforme i borba protiv korupcije trebalo da budu prioriteti novih vlasti.

“OHR, Evropska unija i drugi međunarodni akteri, sa svojim komplementarnim mandatima, djeluju na terenu u cilju pružanja pomoći ovoj zemlji da uspostavi funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti”, rekao je visoki predstavnik.

Ambasadori Inco i Vigemark su potcrtali opredijeljenost međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini kao suverenoj i jedinstvenoj zemlji, te podržali prijeko potrebne i ponekad teške promjene koje su potrebne da bi ova zemlja postala funkcionalna, stabilna i prosperitetna članica evropske porodice, saopšteno je iz OHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana