Инцко и Мун разговарали о ситуацији у БиХ и извјештају Савјету безбједности

Срна
Инцко и Мун разговарали о ситуацији у БиХ и извјештају Савјету безбједности

Њујорк - Високи представник у БиХ Валентин Инцко информисао је данас у Њујорку генералног секретара УН Бан Ки Муна о ситуацији у БиХ и основним аспектима његовог сутрашњег извјештаја Савјету безбједности УН.

Из OHR-а је саопштено да је Инцко истакао да 2016. може бити година напретка БиХ према евроатлантској интеграцији, економском расту и отварању нових радних мјеста, али само ако уједини снаге и буде дјеловала као једна цјелина.


"Ова земља је 15. фебруара начинила историјски корак поднијевши захтјев за пријем у чланство ЕУ. Она је изабрала свој пут и нема више повратка. Транзиција је, наравно, процес, а не догађај, и ми сви знамо да ће трансформација коју ова земља мора проћи на путу према чланству донијети добро грађанима БиХ. Ми смо потпуно уједињени у пружању подршке БиХ у њеним европским аспирацијама", додао је Инцко.

Подсјетио је да се Савјету безбједности УН обратио прије шест мјесеци, пред 20. годишњицу Дејтонског споразума, нагласивши да је то била прилика да се назначи колико је БиХ напредовала, али и да се увиди да без обзира колико је напретка направљено још преостаје доста посла који је потребно урадити да буде обезбјеђена трајна стабилност и боља будућност за народ.

"Преиспитивање и оспоравање основних поставки Мировног споразума није формула за успјех", сматра Инцко.

Он је захвалио Бан Ки Муну за његову трајну подршку и залагање за постизање трајног мира и стабилности у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана