Инцко честитао РС на брзом формирању власти

nezavisne.com
Инцко честитао РС на брзом формирању власти

Сарајево - Валентин Инцко, високи представник у БиХ је након састанка са политичким директорима из земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира изјавио да, на његову жалост руска федерација није била у могућности да се придружи коминикеу јер се није слагала с неким питањима, али је нагласио да је руска федерација важан фактор.

 "На овој сједници разговарли смо о изборима, нажалост контекст се није промијенио и сада су подјеле на терену, рекао је Инцко и додао да све то не доприноси атмосфери да се конституише власт, нагласио је Инцко. "БиХ мора направити хитне кораке у изборном систему, а то ће бити могуће ако се формирају органи власти. У РС ће то бити завршено много раније и упућујем им честитке", рекао је Инцко.

"Политичке странке нису успјеле постићи договор за делегирање у Дом народа, због тога би се могло одложити и конституисање Вијећа минстар БиХ, истакао је Инцко.

"БиХ мора направити хитне кораке у изборном систему које ће поново вратити повјерење јавности у интегритет изборног процеса иначе провођење избора имаће све мање смисла, рекао је Инцко.

Упитан да ли ће реаговати ако не буде одлуке ЦИК-а у вези са попуном Дома народа ФБиХ, Инцко је рекао: "Нисмо разматрали неки конкретан рок за тако нешто, али смо дискутовали о томе да се власти овдје обично формирају у јануару и фебруару. Било је неких мишљења да се донесе неко ад хоц рјешење".

"Свјесни смо да постоји реторика подјеле и даље након избора. ПИК је утврдио неколико приоритета, они су наведени у коминикеу. А то су, завршетак одговора на питања из Упитника, јачање пословног окружења, борба против корупције, истакао је Инцко.

Његов замјеник Денис Хеарн је изјавио да је фокус данашњих разговора био на имплементацији изборних резултата, али да се разговарало и о изазовима који су пред БиХ. "ПИК је позвао институције да се суздрже од опструкција имплементације избора, рекао је Хеарн и нагласо да требају подузимати кораке у правцу помирења.

Инцко је коментаришући чин Милорада Додика који је напустио сједницу казао да је Закон о застави БиХ јасан и прецизан.

"То је тај закон и нема другог. Ми смо изразили спремност о томе да смо и даље отворени за сарадњу са свим члановима Предсједништва БиХ", рекао је Инцко.

И његов замјеник Хеарне казао је да је присуство заставе БиХ на састанку чланова УО ПИК-а са члановима Предсједништва БиХ у сали за састанке зграде државног Предсједништва у складу са законом.

Одговарајући на питање да ли размишља о употреби бонских овлашћења, Инцко је рекао да је вријеме Педија Ешдауна прошло и да нема потребе да високи представник намеће било каква рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана