Incko autogol Ustavnog suda

Svjetlana Šurlan, Željka Domazet
Incko autogol Ustavnog suda

Banjaluka - Ustavni sud BiH direktno radi protiv svoje nezavisnosti i samostalnosti pozivajući visokog predstavnika Valentina Incka da iznese mišljenje o apelaciji koja se tiče izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, upozoravaju pravnici i političari.

Ovaj sud je 22. marta obavio preliminarnu raspravu o zahtjevu predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto iz HDZ-a BiH za ocjenu ustavnosti odredbe Ustava FBiH koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda federalnog parlamenta. Ustavni sud je najavio da će odluku donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica i da će do tada od visokog predstavnika zatražiti da u svojstvu prijatelja suda ponudi mišljenje o tom pitanju. Krišto osporava odredbu Ustava FBiH kojom se propisuje da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog od tri konstitutivna naroda.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan rekao je da je sud prije donošenja odluke u više navrata tražio mišljenje i od OHR-a i od Venecijanske komisije.

- U ovom slučaju mišljenje visokog predstavnika se traži u vezi s osporenim odredbama Ustava FBiH koje je svojevremeno donio visoki predstavnik, a koje Parlament FBiH nikada nije usvojio - rekao je Mijan.

Advokat i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić kaže da je Ustavni sud imao pravo da prolongira donošenje odluke ako nisu sazreli uslovi da tako važna i ozbiljna odluka bude donesena.

- To je odluka koja bi imala uticaj na ukupan društveno-politički, pa čak i ustavno-pravni položaj na nivou BiH, a posebno na nivou FBiH. Ali, zabrinjava činjenica da Ustavni sud BiH uporno radi protiv svoje nezavisnosti i samostalnosti jer ne znam ko može da ima mandat, pa radilo se i o visokom predstavniku, da utiče na odluke Ustavnog suda. Institut prijatelja suda je poznat u međunarodnom pravu i sudovi, kada se pojavi pitanje iz materije koju ne poznaju, pozovu prijatelje suda da daju mišljenje o tome. Međutim, ako je u pitanju Ustavni sud kao vrhovna instanca koja ocjenjuje usaglašenost zakona s Ustavom BiH, u takvoj vrsti predmeta ne bi bilo dopušteno učešće takozvanih prijatelja suda. U ovom slučaju pozivanje prijatelja suda nije opravdano i ispravno jer se radi o primjeni i ocjeni prava, za šta je isključivo nadležan Ustavni sud BiH - kazao je Simić.

Profesor prava Vitomir Popović smatra da je zabrinjavajuća činjenica da se i nakon toliko godina od uspostavljanja dejtonske BiH pojedine stranke u FBiH i Ustavni sud BiH pozivaju na autoritet i tumačenje visokog predstavnika, odnosno OHR-a, kome je mandat davno istekao jer su sprovedeni svi aneksi Dejtonskog sporazuma.

- Na taj način oživljavaju instituciju koja poodavno nema nikakav značaj u BiH. To je vrlo opasno i govori da narodi iz FBiH nisu sposobni da se dogovore nego im treba tutor sa strane. To je najveća opasnost za BiH i razlog zbog kojeg je OHR još u BiH - kazao je Popović.

Krišto upozorava da su odluke OHR-a i dovele BiH u stanje krize i da njihovu intervenciju sada prizivaju bošnjački političari zbog ranijih poteza međunarodne zajednice koji su uvijek išli naruku bošnjačkoj politici.

- Čudno je što je Ustavni sud BiH zatražio mišljenje OHR-a po principu prijatelja suda. Traže mišljenje onog koji je donio i smislio te odredbe. OHR je doveo BiH u svojevrsno stanje krize. Sve odluke koje je Ustavni sud BiH ranije osporio su odluke međunarodne zajednice - kaže Krišto.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović rekao je da je nepotrebno da Ustavni sud BiH čeka mišljenje OHR-a da bi donio odluku ako u Ustavu BiH piše da u BiH žive tri konstitutivna naroda i da je osnovni princip konstitutivnosti legitimno predstavljanje tih naroda.

- To što sud čeka mišljenje visokog predstavnika dovodi u pitanje njegovu nezavisnost. Riječ je o nametnutim odlukama koje su dovele do situacije da se i predstavnici bošnjačkog naroda često izjašnjavaju na različite načine i po potrebi - kazao je Prodanović.

Uticaj

Krstan Simić je istakao da je uticaj visokog predstavnika na odluke Ustavnog suda BiH bio u slučaju "Kotorsko", koji se ticao povratnika u istoimeno mjesto kod Doboja.

- Istina, on nije sugerisao, ali i ako se obrati sudu neko ko za to nema mandat, već samim tim ugrožava princip nezavisnosti. Nedopušteno je da se bilo ko, pa makar i visoki predstavnik, može uplitati u rad Ustavnog suda, koji treba da bude apsolutno nezavisan, samostalan i profesionalan u donošenju odluka, pogotovo kada se ima u vidu značaj takvih odluka - istakao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana