Incko: Vučić ne cijepa BiH

Agencije
Incko: Vučić ne cijepa BiH

Sarajevo - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio da Ustav BiH ne ostavlja prostora za otcjepljenje i da su suverenitet i teritorijalni inegritet BiH sigurni.

"Prijetnje jednostranim izmjenama ustavnog poretka zemlje i priča o održavanju referenduma kako bi se doveli u pitanje temelji Dejtonskog sporazuma samo su gubljenje vremena i imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih problema pred kojima se ova zemlja nalazi", rekao je Incko za sarajevski portal Kliks.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem iza scene podstiče priče o otcjepljenju RS ili je to samo politika predsjednika RS Milorada Dodika, Incko je odgovorio tvrdnjom da je Vučić u nekoliko navrata rekao da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da on nema nikakvog razloga da sumnja u njegove riječi.

"Upravo suprotno, uvjeren sam da BiH sada ima, u odnosu na proteklih dvadeset godina, najpovoljniju regionalnu situaciju. BiH je u dobrim odnosima sa svim svojim susjedima. Stoga nemam razloga da dovodim u pitanje poteze i motive vlasti susednih zemalja kada tvrde da su iskreni u svojoj želji da pomognu BiH u rješavanju njenih trenutnih problema kako bi mogla napredovati zajedno s njima", rekao je Incko.

Visoki predstavnik pozdravio je najavu Vučića da će kao budući premijer prvo posjetiti BiH kao "odličan gest pun simbolike" i izrazio očekivanje da će se uskoro sresti u Sarajevu.

Uoči predizborne kampanje Incko je političarima BiH poručio da građani, bez obzira gdje žive, više ne žele da slušaju poruke straha, podjela i mržnje.

"Ako političari u BiH budu ignorisali probleme o kojima u posljednjih nekoliko mjeseci govore ljudi iz svih dijelova ove zemlje i ako se vrate jeftinim trikovima čiji je cilj pridobijanje glasove to čine na vlastiti politički rizik", smatra Incko.

Incko je izrazio uvjerenje da su građani BiH "svih nacionalnosti spremni zajedno da rade na izgradnji uspešne budućnosti za sve".

"Oni zahtjevaju socijalnu pravdu, manje korupcije, više radnih mjesta, bolje obrazovanje i jednake prilike za sve. Normalan život. To bi trebalo da budu pitanja kojima se političari bave u predizbornoj kampanji, umjesto što potpiruju strahove", dodao je visoki predstavnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana