Incko: Prioritet rješavanje ekonomskih problema

Srna
Incko: Prioritet rješavanje ekonomskih problema

Sarajevo - Rješavanje ekonomskih problema i otvaranje novih radnih mjesta moraju da budu prioriteti za bilo koga ko bude formirao vlast u BiH, ocijenio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

On je rekao da su birači napravili svoj izbor na proteklim opštim izborima i njihova volja mora biti poštovana, navodi se u saopštenju iz OHR-a.

"Sada je vrijeme da se vlast vrati u službu građana. Nema mjesta nikakvoj sumnji da i međunarodna zajednica i građani BiH imaju ista očekivanja - da nove vlade ostvare značajne i brze rezultate", dodao je Incko.

On je rekao da buduće vlasti na svim nivoima moraju da se posvete i borbi protiv korupcije, kao i deblokiranju napretka u procesu evroatlantskih integracija.

"Imamo šansu za novi početak. Potrudimo se da ta šansa bude iskorištena. Sada je sva pažnja usmjerena na stranke koje prihvate odgovornost da budu u vlasti, a svi vrlo pažljivo pratimo razvoj situacije", rekao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH naglašava da parlamenti i vlade, za početak, moraju da budu formirani brzo i u potpunosti u skladu sa zakonom, kao i da se obezbijedi potrebna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih.

"Međunarodna zajednica će pažljivo pratiti proces formiranja vlasti i tražićemo znakove koji upućuju na to da li idemo u pravom smjeru. Najvažnije pitanje je kvalitet predloženih kandidata", smatra Incko.

On je dodao da treba da bude više imenovanih žena u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti polova BiH koji propisuje ravnopravnu zastupljenost polova, što znači da je jedan od polova zastupljen najmanje 40 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana