Incko: Pozivam političare da se suzdrže nadmudrivanja

Srna
Incko: Pozivam političare da se suzdrže nadmudrivanja

Sarajevo - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da današnja presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću potvrđuje individualnu odgovornost, a ne kolektivnu krivicu i da bi trebalo da donese olakšanje svim, kako je rekao, poštenim ljudima. "Nema loših naroda, samo loših pojedinaca", naglasio je Incko.

Prema njegovim riječima, današnja odluka Apelacionog vijeća predstavlja važan trenutak i trebalo bi da pruži osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve, kao i za one koji su preživjeli "genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u BiH", saopšteno je iz OHR-a.

"Ni jedna sudska odluka ne može preživjelima vratiti njihove najmilije, ali im može dati izvjesnu dozu moralne satisfakcije", naveo je Incko.

On je mišljenja da je ogroman doprinos Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u otkrivanju istine i u nastojanjima da se, kako kaže, zadovolji pravda nakon zločina koji su počinjeni tokom novije tragične istorije BiH.

U tom kontekstu, on je pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se uzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskredituju važan posao koji su obavili ovi međunarodni sudovi.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu drugostepenom presudom osudio je Karadžića na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana