Incko: Postizanje dogovora o izbornoj reformi je apsolutni prioritet

Agencije
Incko: Postizanje dogovora o izbornoj reformi je apsolutni prioritet

Sarajevo - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra da se očigledna predizborna retorika, nažalost, razvila u stalnu retoriku podjela i što još više zabrinjava, u politiku podjela.

Međutim, kako je kazao u razgovoru za Fenu, građani BiH će sljedeće godine imati priliku da glasaju i podrže konstruktivne lidere, odnosno one koji su spremni da rade na napretku i prosperitetu.

"Građani su još davno izabrali dobre komšiluke u svojim privatnim životima", rekao je Incko, izrazivši nadu da će bh. političari pokazati odgovornost i uzdržati se od negativne retorike koja može poremetiti situaciju na terenu.

Situacija među običnim ljudima nije samo odraz političkih prepiranja kojima svjedočimo, smatra on i naglašava da se mora imati na umu značaj mira i stabilnosti, čega su građani BiH svjesni. 

"Nadam se da će građani podržati političare i stranke koje će se politički opredijeliti za istu stvar. Ne postoji nikakva konstruktivna alternativa tom pristupu", podvukao je visoki predstavnik.  

Sa stanovišta njegovog mandata, apsolutni prioritet za političke lidere u BiH je postizanje dogovora o izbornoj reformi koji bi omogućio nesmetano provođenje izbora naredne godine te uspješnu implementaciju izbornih rezultata. 

"Nastavak puta ka euroatlanskim integracijama također je važan. Treba ga ubrzati i realizovati", dodao je Incko.  

Po njegovom mišljenju, ono što je BiH potrebno su odvažne socijalne i ekonomske reforme, sa jačanjem vladavine prava kao prioritetom od najveće važnosti. Osim toga, ističe, moraju se riješiti svakodnevna pitanja s kojima su građani suočeni, počevši od kvalitete usluga javne uprave pa do funkcionalnog i efikasnog sistema zdravstvene zaštite. 

"Građani BiH zaslužuju lidere koji rade na stvarnom napretku. Često se takvi konstruktivni i iskreni lideri pojave na lokalnom nivou, pa čak, u nešto manjem obimu, i na višim nivoima. Takve ljude treba podržati i tada će doći do ubrzanja napretka i razvoja zemlje", kazao je.

Visoki predstavnik se osvrnuo na rad bh. institucija u ovoj godini, ocijenivši da je postignut određeni napredak, ali da se, bez sumnje, moglo uraditi više.

"Siguran sam da su građani BiH očekivali više konkretnih rezultata koji bi se odrazili na njihov svakodnevni život", rekao je Incko.

Napomenuo je da su napravljeni izvjesni pozitivni koraci u provedbi Reformske agende te da je nastavljeno sa davanjem odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, što je, kako je rekao, za pohvalu.

Međutim, ukazao je na potrebu jačanja osjećaja hitnosti, jer reformski proces mora biti mnogo brži. 

Vladavinu prava i borbu protiv korupcije izdvojio je kao pitanja koja su i dalje visoko na listi prioriteta te stoga zahtijevaju više pažnje.

"Profesionalan i efikasan sistem vladavine prava je od ključne važnosti za stabilnost i prosperitet BiH, ali i nešto što će pomoći u uvjeravanju ljudi da ostanu ovdje. Za to nije bitna samo ekonomija, nego i vladavina prava i dobra uprava"  zaključio je Incko u razgovoru za Fenu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana