Incko: Politički lideri moraju iskoristiti priliku za novi početak

Srna
Incko: Politički lideri moraju iskoristiti priliku za novi početak

Sarajevo - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da politički lideri u BiH imaju priliku za novi početak nakon nedavno provedenih opštih izbora, koju moraju iskoristiti da promijene kurs i stvore pozitivnu atmosferu za reforme.

Incko je ukazao na potrebu da na svim nivoima bude brzo formirana vlast i pozvao je izabrane zvaničnike da utvrde konkretan reformski plan i dogovore formiranje vlada da bi omogućili pomake o mnogim pitanjima.

On je naglasio da međunarodna zajednica treba da nastavi da pruža podršku pozitivnim političkim inicijativama i bude čvrsta u nastojanjima da spriječi osporavanja Mirovnog sporazuma ili pokušaje podrivanja BiH da bi reformski napori u uspjeli, saopšteno je iz OHR-a.

"Vrijeme je da politički lideri pokažu čvrst osjećaj za realnost, konstruktivan kompromis i političku volju. Međunarodna zajednica spremna je pružati podršku, ali suštinska odluka da se ide naprijed mora poticati iz BiH, odnosno iz zahtjeva građana i dalekovidnih poteza izabranih lidera", rekao je Incko.

Prema njegovim riječima, politički lideri moraju početi stavljati interese građana na prvo mjesto poštivanjem i provođenjem Mirovnog sporazuma i ispunjavanjem uslova za članstvo u EU i NATO-u.

Visoki predstavnik danas boravi u Varšavi, gdje se sastao sa ministrom inostranih poslova Poljske Gžegožom Shetinom. Prethodnih dana Incko je boravio i u Vašingtonu gdje je razgovarao sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta i članovima Kongresa SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana