Инцко: Подршка Додиковој најави да ће од ЕУ тражити статус кандидата за БиХ

Срна
Инцко: Подршка Додиковој најави да ће од ЕУ тражити статус кандидата за БиХ

Сарајево - Високи представник Валентин Инцко поздравио је најаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће иницирати да Предсједништво упути захтјев Бриселу да БиХ што прије буде одобрен статус кандидата у ЕУ.

"Поздрављам најаву предсједавајућег Додика коју ћу схватити као показатељ да је спреман уложити енергију у питања у вези са ЕУ", рекао је Инцко за портал "Вијести".

Инцко се нада да ће чланови Предсједништва БиХ у мандату 2018-2022. бити у стању да створе позитивну политичку климу, у којој ће фокус бити на питањима у вези са интеграцијом БиХ у ЕУ, као и на другим конкретним питањима, попут економије, образовања и здравства.

"Мој став о томе је годинама јасан, а то је да БиХ треба раније дати статус кандидата, а само чланство касније, када буду испуњени услови. Драго ми је да се предсједавајуци Додик и ја слажемо у вези са овим", истакао је Инцко.

Коментаришући закључак лидера СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а Драгана Човића да треба затворити ОХР, Инцко је рекао да одлуку о окончању мандата високог представника доносе Управни одбор Савјета за спровођење мира и Савјет безбједности УН.

Инцко је поручио да би најбољи начин да политичари убрзају затварање ОХР-а било спровођење програма "пет плус два", посебно другог циља предвиђеног овим програмом, а то је позитивна процјена ситуације у БиХ коју доноси Управни одбор ПИК-а на основу потпуног поштивања Дејтонског мировног споразума.

Када је ријеч о попуњавању Дома народа Парламента Федерације БиХ, Инцко је навео да давање првенства Изборном закону БиХ у односу на федерални Устав у дијелу који се односи на састав институција Федерације може имати врло озбиљан утицај у будућности.

Према његовим ријечима, став ОХР-а у вези са Домом народа Федерације и примјеном Устава ФБиХ увијек је био принципијелан, односно да до окончања изборне реформе треба у цијелости примјењивати Устав ФБиХ, и када је ријеч о попису и када је ријеч о такозваном правилу да се у Дом народа бира по један представник из сваког народа из сваког кантона уколико је такав изабран у кантоналну скупштину.

"Овим принципом обезбјеђује се да сви конститутивни народи из сваког кантона имају своје представнике у Дому народа ФБиХ. Једноставно речено, овај принцип је један од начина да се обезбиједи равноправност свих конститутивних народа широм БиХ. Стога је ријеч о основном елементу БиХ као мултиетничком друштву и елементу дуготрајне стабилности земље", истакао је Инцко.

За наводе ХДЗ-а БиХ да је избор /предсједника Демократског фронта/ Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа нелегитиман Инцко је рекао да су овогодишњи општи избори у БиХ спроведени у складу са Уставом и Изборним законом.

"Уколико политичке странке желе да измијене начин избора чланова Предсједништва то могу учинити тако што ће те прописе измијенити у парламенту. Моја је улога, као тумача цивилног аспекта Мировног споразума, да обезбиједим да се постојеће уставне одредбе примјењују све док се то не уради", рекао је Инцко и подсјетио да Устав подразумијева да сваки члан Предсједништва представља не само свој конститутивни народ, него и ентитет из кога је изабран, те земљу у цјелини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана