Incko: Čisti nonsens je da sam protiv Srba

Tanjug
Incko: Čisti nonsens je da sam protiv Srba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da Rusija ima “osjećaj da je pristrasan i da je protiv Srba u Bosni, što je nonsens”.

On je u intervjuu sarajevskom “Dnevnom avazu”, koji je dao nakon što je pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) podneo 18. redovni polugodišnji izvještaj o situaciji u Bosni i Hercegovini, govorio i o ruskom uticaju u BiH.

Na konstataciju novinara da ga je Kina, koja je ovog mjeseca predsjedavajuća SB UN, posebno pozdravila i pitanje” zašto je onda Moskva toliko protiv nastavka njegovog angažmana u BiH”, Incko je odgovorio da bi “to trebalo pitati Ruse, a ne njega”.

“Njihov je osjećaj da sam ja pristrasan i da sam protiv Srba u Bosni, što je čisti nonsens. Ja sam samo protiv svih onih koji krše Dejton. To znači i protiv onih koji osporavaju da se u Srebrenici dogodio genocid”, rekao je Incko.

On je dodao da je “upravo u Savjetu bezbjednosti rekao da su oni koji osporavaju presude Haškog tribunala, koji je osnovao ovaj organ UN, u suštini protiv Savjeta bezbjednosti”.

“Vidjeli ste, mnogo je država izrazilo zabrinutost zbog povlačenja Izvještaja o Srebrenici u Republici Srpskoj (RS). Iskoristio sam priliku i u UN istakao da Srbija, za razliku od RS, svoj izvještaj o Srebrenici nije povukla. Očigledno da sada u vezi sa tim imamo razmimoilaženje između Banjaluke i Beograda”, ocijenio je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana