Инцко: БиХ потребно мање Дејтоне и више Брисела

Танјуг
Инцко: БиХ потребно мање Дејтоне и више Брисела

Беч - Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко рекао је да би желиео за БиХ мање Дејтона, а више Брисела.

Инцко је, у интервјуу аустријској агенцији АПА, казао да ЕУ мора да појача своје присуство на Балкану, јер ће у супротном тај простор попунити други.

"У будућности треба да буде мање Дејтона и више Брисела", поновио је Инцко, који је увјерен да ће бити промјене Дејтонског споразума, али додаје да то тренутно није реално и да прије свега предсједник РС Милорад Додик неће прихватити "Дејтон 2".

Он тврди да постоји потреба за то и истиче да компликовани механизми, које предвиђа Дејтон, морају бити реформисани, а, према његовим ријечима, неопгодне су и промјене у структури Предсједништва, те да је прије свега потребно ојачати функционалност институција.

До сада је политика, због тих структура, често била паралисана и у будућности могло би се тежити ка једном предсједнику и два замјеника, при чему би предсједник имамо мандат од четири године, а након тога би могло доћи до ротације, предложио је Инцко.

Сличан модел предлаже и за функцију премијера, али додаје да то у овом тренутку није реално.

Он упозорава да ЕУ Балкан, а прије свега БиХ, не сме испустити из вида.

"И ја као високи представник морам се полако повући, а ако ЕУ не попуни тај простор онда ће други доћи", упозорио је он.

Просперитетна и стабилна БиХ, према мишљењу Инцка, је и даље могућа.

Инцко је, поводом данашње посјете шефице аустријске дипломатије Карин Кнајсел Сарајеву, подсјетио да је Аустрија у БИХ виђена као поудзан партнер.

Када је ријеч о ставу аустријског вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа у вези статуса РС, Инцко је рекао да је добро што су шефица дипломатије и канцелар Себастијан Курц подвукли да "БиХ остаје каква јесте и да нема промјене политике према тој земљи".

"Све друго би могло дестабилизовати цијели Балкан и тиме би неке друге тежње могле бити поново активиране, а то не би био добар развој", рекао је он.

Штрахе се, у ранијем интервјуу медијима Српске, изјаснио за право на самоопредељење српског народа, као и оцијенио да БиХ нема позитивну будућност.

"Мој задатак је да земља опстане. Ако дође до одступања то не могу толерисати или прихватити", казао је Инцко везано за наводне сепаратистичке тежње РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана