Инцко, Агијус: Кључна улога Хашког трибунала у процесуирању ратних злочина

Срна
Инцко, Агијус: Кључна улога Хашког трибунала у процесуирању ратних злочина

Сарајево - Високи представник Валентин Инцко данас је у разговору са предсједником Хашког трибунала Кармелом Агијусом истакао да је потребно додатно се побринути да правосудне институције у БиХ буду способне да се носе са случајевима ратних злочина.

"Морамо запамтити кључну улогу коју је Хашки трибунал имао током година у процесуирању ратних злочина и напорима да правда буде задовољена", рекао је Инцко, изражавајући дубоко поштовање према раду овог суда.


Према његовим ријечима, иако крајем ове године Хашки трибунал завршава свој рад, Механизам за међународне кривичне судове ће преузети преостале случајеве од овог суда који још нису закључени, те чувати допринос који је међународни суд дао развоју међународне правде.

Он је додао да је оставштина Хашког трибунала суштински прилог међународном хуманитарном праву и правди, те да је значајно утицала на квалитет суђења у случајевима ратних злочина у БиХ, саопштено је из ОХР-а.

"Са правном тековином коју нам оставља Хашки трибунал као трајном референтном тачком, треба додатно да се побринемо да правосудне институције у БиХ буду способне да се независно и ефикасно носе са случајевима ратних злочина", закључио је Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана