Imperativ borba protiv terorizma

Vedrana Kulaga
Imperativ borba protiv terorizma

Vašington - Terorizam je jedna od najvećih bezbjednosnih prijetnji na globalnom nivou, čega je Srpska i te kako svjesna, a borba protiv te pošasti je ključni bezbjednosni prioritet za njene institucije.

Poručila je to premijer Srpske Željka Cvijanović koja boravi u službenoj posjeti SAD, tokom koje se juče sastala sa 20 kongresmena u kongresnoj zgradi. Oni su se saglasili da se RS i BiH suočavaju sa ozbiljnim bezbjednosnim izazovima, izrazivši zabrinutost zbog velikog broja dobrovoljaca sa Balkana, kao i iz BiH, koji odlaze na ratišta u Siriju, Irak i druge zemlje.

Cvijanovićeva je juče o tim problemima prethodno govorila na panel diskusiji “Stabilnost na Balkanu: Prioriteti za Republiku Srpsku” u Vašingtonu. Razgovarala je i sa predstavnicima akademske zajednice, nevladinih organizacija i vodećih institucija koje se bave političkim, bezbjednosnim i ekonomskim pitanjima na Balkanu. Podsjetila je da je u BiH zabilježeno više slučajeva odlazaka pripadnika radikalnih islamskih grupa na ratišta u Siriji i Iraku, kao i da u nekim dijelovima zemlje egzistiraju grupe koje službe bezbjednosti tretiraju kao opasnost za bezbjednost građana BiH.

- Borba protiv terorizma za Vladu RS i nadležne službe jedan je od ključnih bezbjednosnih prioriteta - istakla je Cvijanovićeva. Podsjetila je da je Dejtonski sporazum donio ne samo mir na ove prostore, nego je njim kreiran i politički sistem u BiH. Govoreći o političkoj i ekonomskoj situaciji u RS, naglasila je da je Srpska prva u BiH formirala vlast nakon oktobarskih izbora i usvojila ključna dokumenta za ovu godinu. Predstavljajući reforme koje su oblasti privrednog okruženja sprovedene, kao i privredne potencijale, Cvijanovićeva je pozvala američke kompanije da investiraju u RS. Srpsku je predstavila kao lidera u BiH kada je riječ o procesu evropskih integracija i podvukla da je približavanje EU za RS i BiH prioritet. U SAD je, uz Cvijanovićevu, koja je prisustvovala i radnom ručku, čiji je domaćin bila supruga predsjednika SAD Mišel Obama, i ministar finansija Zoran Tegeltija. Oni će učestvovati na proljećnoj skupštini MMF-a i Svjetske banke.

Saradnja sa FBiH

Željka Cvijanović je, govoreći o ekonomskim temama, istakla dobru saradnju sa premijerom FBiH i najavila mogućnost održavanja zajedničke sjednice vlada RS i FBiH u idućem periodu. Podvukla je značaj obezbjeđenja jednakih ili sličnih rješenja u oba entiteta, kada je riječ o različitim pitanjima u vezi sa privrednim ambijentom i privlačenjem stranih investicija, kao i spremnost Vlade RS da brojna rješenja, a koja su dobila pozitivne ocjene relevantnih evropskih i međunarodnih institucija, podijeli sa kolegama u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana