Имовина судија и тужилаца пред судом јавности

nezavisne.com
Имовина судија и тужилаца пред судом јавности

Сарајево, Бањалука - Након вишегодишњег скривања имовине, судије и тужиоци у Босни и Херцеговини, уколико Европа да зелено свјетло на Нацрт измјена правилника и Закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС), биће у обавези да своје имовинске картоне дају на увид јавности.

“То смо предвидјели у нацрту измјена и на сједници крајем овог мјесеца ћемо гласати о томе. То је много шири обим од објављивања тих информација, а између осталог подразумијева и њихову провјеру”, рекао је “Независним” Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета, додајући да ће измјене бити у том смјеру, уз малу напомену да многи имају став да садашњи Закон о заштити личних података онемогућава објављивање имовинских картона.

Ипак, у Агенцији за заштиту личних података БиХ кажу да то није тачно и да су још раније давали препоруке да ти имовински картони буду ни јер треба цијенити интерес јавности који каже да то треба и да такве ствари не спадају под личне податке.

“Јавне личности, па и јавни службеник, треба да, ако постоји интерес јавности, учине доступним свој имовински картон. То смо до сада неколико пута говорили и не може бити лични податак то колико зарађујеш, шта имаш... То питање треба системски уредити да се зна ко управља тим подацима”, рекао је за “Независне” Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података БиХ.

Податке о имовини тренутно у БиХ сакупља неколико институција

Иначе, податке о имовини тренутно у БиХ сакупља неколико институција, а и судије и тужиоци су дужни попунити једну врсту имовинског картона, међутим он на крају заврши у ладицама сакупљајући прашину, а јавност остаје ускраћена за то колико зарађују и којом имовином располажу поједине судије и тужиоци у БиХ.  Судије и тужиоци у БиХ и носиоци правосудних функција једини су у региону који још увијек скривају податке о имовинском стању. У Хрватској, Македонији и Црној Гори ти подаци су већ годинама доступни јавности.

До сада је било неколико покушаја да се ВСТС “натјера” да објави те податке, међутим на крају од тога није било ништа. Посљедњи пут оба дома парламента БиХ, и то почетком прошле године, задужила су Савјет министара БиХ, односно Министарство правде БиХ да измјенама закона омогући објављивање имовинских картона, али до данас то нису урадили.

У Министарству правде БиХ јуче нисмо добили одговор на постављена питања, а поједини парламентарци су нам рекли да ће већ на сљедећем засједању питати шта је и докле се стигло с тим.

“Било би нормално, морално и демократски да су ти имовински картони доступни јавности, овако очигледно је да их крију и не желе да буду објављени. И сада не постоји никаква законска препрека да они биду објављени јер кад могу носиоци извршне и законодавне власти, зашто не би могли и они”, рекао је Лазар Продановић, посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ и члан Уставноправне комисије, која је закључком од Савјета министара  тражила да подаци о имовинском стању судија и тужилаца буду јавно објављени.

Петар Ковачевић

Јавне личности, па и јавни службеник, треба да, ако постоји интерес јавности, учине доступним свој имовински картон

Лазар Продановић

Било би нормално, морално и демократски да су ти имовински картони доступни јавности, овако очигледно је да их крију и не желе да буду објављени

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана