Имовина Алумине одлази на добош

Горан Маунага
Имовина Алумине одлази на добош

Зворник - Фирма "Павгорд" из Фоче поднијела је захтјев за наставак извршног поступка против "Алумине" из Зворника продајом њене покретне и непокретне имовине.

Додатну бригу у "Алумину" унијела је и неизвјесност од развоја ситуације, с обзиром на то да у понедјељак истиче привремена деблокада њених рачуна.

Основни суд у Зворнику је на захтјев "Павгорда" 12. априла блокирао рачун "Алумине", а деблокирао га је двије седмице касније на 60 дана. "Павгорд" жели да намири потраживање које је литванска Укио банка имала на основу кредита датих повезаним предузећима која су, као и "Алумина", пословала у саставу Фабрике глинице "Бирач" из Зворника, која је у стечају. Окружни привредни суд у Бијељини, прије деблокаде "Алумининих" рачуна, одбио је тужбени захтјев Укио банке којим је од "Бирча" тражила 155 милиона марака, а које је "Павгорд" од Литванаца откупио за 6,4 милиона евра.

Правни заступник "Алумине" Владимир Милошевић каже да нико не зна шта ће се дешавати у понедјељак након истека деблокаде, али да до продаје имовине, заложених ствари и возила не може доћи док суд не одлучи о приговору "Алумине" на блокаду рачуна.

- Ипак, ако би у понедјељак донијели одлуку о приговору и прихватили захтјев "Павгорда", запљена би могла одмах да почне. Одмах након блокаде рачуна уложили смо приговор, али Основни суд у Зворнику ни након два мјесеца није донио одлуку. Није јасно зашто то није урађено јер је суд по хитној процедуру требало да одбије или прихвати приговор. Овако је "Алумина" у талачкој ситуацији и трпи огромну материјалну штету јер не може да послује нормално - рекао је Милошевић.

Истакао је да нису добили захтјев "Павгорда" за наставак извршног поступка.

- У цијелом поступку дешавају се неуобичајене и необјашњиве ствари. Рачун је био блокиран на око 155 милиона марака, а у приговору је наведено да "Павгорд" није преузео толико, него око 122 милиона марака. Сада имамо ситуацију да судија налаже вјештачење висине износа потраживања. Све раде обрнуто. Прво је блокиран рачун, а онда провјеравају који је износ - каже Милошевић.

Предсједник Управног одбора "Алумине" Милорад Мотика казао је да ће све бити  јасно у понедјељак.

- Немам никакав интерес да правим спектакл, нити да спекулишем. Ако то законски могу, нека блокирају рачун, али нека свако ради свој посао како треба - и ми, и суд и "Павгорд". Ако докажу да је ово њихово, ја ћу одмах да се спакујем и одем - каже Мотика.

Правни заступник "Павгорда" Александар Сајић каже да није било никаквих преговора о потраживању са другим повјериоцима Фабрике глинице "Бирач" и да је "Павгорд" прије неколико дана тражио наставак извршног поступка.

- Имајући у виду потешкоће које би блокадом рачуна настале за "Алумину", а "Павгорд" има жељу да "Алумина" што боље послује, ми смо тражили наставак извршног поступка прво продајом заложених покретних ствари и опреме, затим некретнина, па удјела у "Алумини", а тек онда као посљедњу опцију блокаду рачуна - рекао је Сајић и додао да "Павгорд" мора да настави правну борбу иако је био спреман да са осталим повјериоцима "Бирча" постигне договор чак и на своју штету.

Суд

Портпарол зворничког суда Чедо Јовић рекао је да је надлежнима прослиједио питања из "Гласа Српске" у вези са "Алумином", али одговори у петак нису стигли.

"Алумина" је раније Високом судском и тужилачком савјету БиХ поднијела жалбу на рад судије Основног суда у Зворнику Јелене Тодоровић, која је задужена за овај случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана