Imenovanje eksperata prenos nadležnosti

Ž. D.
Imenovanje eksperata prenos nadležnosti

Sarajevo - Savjet ministara BiH utvrdio je juče Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim će Savjetu ministara biti omogućeno da, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, imenuje dva nezavisna eksperta u sastav Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prema utvrđenim izmjenama, Stručni savjet činiće dva kandidata Savjeta ministara, po dva kandidata iz svakog entiteta i jedan kandidat iz Brčko distrikta BiH.

Član Stručnog savjeta i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović kaže da su i u ovom slučaju izmjene neprihvatljive, jer se BiH sastoji iz dva entiteta i Brčko distrikta.

- Sad se pojavljuju četiri strane, ali očigledno da je više u pitanju udovoljenje nekim interesima. Ovo je prenos nadležnosti i SNSD neće to podržati u Parlamentu BiH - rekao je Prodanović.

Dodao je da je očigledno da pravilnik kojim bi bila regulisana cijena lijekova "visi u zraku".

- Nisam siguran da ćemo ga dobiti u ovoj godini. Zato još "visi" i grant Svjetske banke - rekao je Prodanović.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović kaže da ostaje isti broj članova Stručnog savjeta.

- Ostaju tri iz RS, tri iz FBiH i jedan iz Brčko distrikta s tim da po dva člana predlažu vlade RS i FBiH, a Savjet ministara po jednog iz RS i FBiH. Dešavalo se da dobijemo prijedloge i da postoji nacionalni debalans, a ovako će biti omogućeno da se to ne dešava - istakao je Osmanović.

Govoreći o pravilniku o lijekovima, istakao je da se još čeka mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana