Imenovana Vlada Tuzlanskog Kantona, novi premijer Jakub Suljkanović

Srna
Imenovana Vlada Tuzlanskog Kantona, novi premijer Jakub Suljkanović

Tuzla - Skupština Tuzlanskog kantona imenovala je večeras novu Vladu Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem, koji je u smijenjenoj Vladi bio ministar finansija.

U sastavu nove Vlade Tuzlanskog kantona su ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, pravosuđa i uprave Ivana Kulić, te obrazovanja i nauke Zlatan Muratović.


Novi ministar finansija je Miralem Nuhanović, sporta i kulture Slavena Voinović, trgovine i saobraćaja Mirsad Gluhić, zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, privrede Osman Puškar, za boračka pitanja Enes Gegić i poljoprivrede Mufid Klinčević.

Ministri ministarstava za prostoprno uređenje, te rad i socijalnu politiku biće naknadno imenovani.

Imenovanje ministara potvrdilo je 20 poslanika, protiv nije bio niko, a 13 je bilo uzdržano.

Novoimenovani premijer Suljkanović rekao je da će, između ostalog, biti neophodno raditi na tome da se vrati dignitet Vlade Tuzlanskog kantona i da se ostavri puna saradnja sa Skupštinom kako bi se realizovali svi zactrani i planirani ciljevi.

Skupština Tuzlanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici smijenila Vladu Tuzlanskog kantona i njenog premijer Begu Gutića.

Za smjenu je glasalo 20 poslanika, tri su bila protiv i 11 je bilo uzdržano.

Zahtjev za smjenu Vlade i premijera Tuzlanskog kantona pisanim putem podnijelo je 14 poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona, od kojih je najviše bilo iz Stranke demokratske akcije, čiji je član i Bego Gutić.

Vanredna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona počela je jutros u 9.30 časova, a nakon višečasovne diskusije i zahtjeva Gutića da se zakonodavno-pravna komisija izjasni o ustavnosti zakazivanja sjednice, pristupilo se glasanju na kojoj je izvršena smjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana