Imena kandidata određuju broj birača u distriktu

D. M.
Imena kandidata određuju broj birača u distriktu

Brčko - Birači u Brčko distriktu pred svake opšte izbore odlučuju da li će glasati za organe vlasti u Republici Srpskoj ili FBiH.

Pri tome se od 2010. godine stalno povećava broj birača koji se odlučuju da glasaju za kandidate iz FBiH, dok se broj onih koji glasaju za funkcionere iz Srpske mijenja iz jednog u drugi izborni ciklus bez ikakvog reda i pravila.

Na opštim izborima 2010. godine za opciju da glasa za kandidate i organe vlasti FBiH opredijelilo se 20.703 birača, četiri godine kasnije 25.490, dok se za ovogodišnje izbore registrovalo čak 37.339 birača. S druge strane, za opciju da glasaju za kandidate i zvaničnike Republike Srpske prije osam godina bilo je opredijeljeno 32.942 birača. Na prošlim opštim izborima 2014. godine taj broj se drastično smanjio na svega 20.999 birača, dok će 7. oktobra za poslanike u Narodnoj skupštini Srpske i poslanike u Parlamentu BiH iz Republike Srpske, za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH glasati 26.470 birača.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, koji živi u Brčkom, kaže da je distrikt po mnogo čemu specifičan, pa i po izbornim pravilima. On dodaje da se Bošnjaci, ali i ostali birači najčešće opredjeljuju za koju će opciju na osnovu imena samih kandidata.

- Zavisi ko se od kandidata pojavljuje na izbornim listama. Recimo, ako je neko iz Brčkog kandidat za poslanika u federalnom parlamentu, onda se opredjeljuju za opciju FBiH, a ako je kandidat za parlament Srpske, onda se opredjeljuju za opciju RS, a veoma često ih i sami kandidati animiraju kako da se opredijele - objašnjava Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana