Имена кандидата одређују број бирача у дистрикту

Д. М.
Имена кандидата одређују број бирача у дистрикту

Брчко - Бирачи у Брчко дистрикту пред сваке опште изборе одлучују да ли ће гласати за органе власти у Републици Српској или ФБиХ.

При томе се од 2010. године стално повећава број бирача који се одлучују да гласају за кандидате из ФБиХ, док се број оних који гласају за функционере из Српске мијења из једног у други изборни циклус без икаквог реда и правила.

На општим изборима 2010. године за опцију да гласа за кандидате и органе власти ФБиХ опредијелило се 20.703 бирача, четири године касније 25.490, док се за овогодишње изборе регистровало чак 37.339 бирача. С друге стране, за опцију да гласају за кандидате и званичнике Републике Српске прије осам година било је опредијељено 32.942 бирача. На прошлим општим изборима 2014. године тај број се драстично смањио на свега 20.999 бирача, док ће 7. октобра за посланике у Народној скупштини Српске и посланике у Парламенту БиХ из Републике Српске, за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ гласати 26.470 бирача.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, који живи у Брчком, каже да је дистрикт по много чему специфичан, па и по изборним правилима. Он додаје да се Бошњаци, али и остали бирачи најчешће опредјељују за коју ће опцију на основу имена самих кандидата.

- Зависи ко се од кандидата појављује на изборним листама. Рецимо, ако је неко из Брчког кандидат за посланика у федералном парламенту, онда се опредјељују за опцију ФБиХ, а ако је кандидат за парламент Српске, онда се опредјељују за опцију РС, а веома често их и сами кандидати анимирају како да се опредијеле - објашњава Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана