Imam pozvao teroriste da napadnu Srpsku

Goran Maunaga
Imam pozvao teroriste da napadnu Srpsku

Sarajevo - Imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović Muderis u nekoliko navrata pozvao je u hutbama (vjerskim predavanjima) da teroristi u ime Alaha napadnu Srpsku.

On je u hutbama pozvao Alaha da sruši RS odnosno, kako je rekao, entitet sazdan na zločinu i genocidu. Pozvao je i osviještene pojedince da vođeni Alahovom rukom izvršavaju njegove želje i naredbe.

Ovo nije prvi put da imam poziva da se sruši RS. On je prije komemoracije 11. jula u Potočarima, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, uputio hutbu u kojoj je prizvao Alahovo prokletstvo na zločince i njihove pomagače, na lobiste protiv rezolucije o Srebrenici i izlobirane moleći Alaha da uništi njihovu zločinačku i nasilnu vlast, njih i njihove porodice, da ih ponizi i na Zemlji im zatre svaki trag.

Bezbjednosni stručnjaci smatraju da je su imamove hutbe poziv na terorističke napade na RS. Tako profesor bezbjednosti na Banjaluka koledžu Predrag Ćeranić ističe da su Tužilaštvo i bezbjednosne institucije nivoa BiH već trebalo da reaguju na prijetnje koje je uputio imam.

- Ali pošto nisu, svi pokazatelji govore da je teroristički napad na RS vrlo moguć - smatra Ćeranić i dodaje da će poslije tih hutbi svako doći do dalje radikalizacije.

Iz Tužilaštva BiH nisu nam odgovorili na pitanja šta su preduzeli kada je riječ o pitanju hutbi imama džamije Kralja Fahda u Sarajevu Nezima Halilovića Muderisa.

Halilović je i rukovodilac Kancelarije za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a Islamska zajednica nije se izvinila za stavove koje iznio Halilović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić kaže da Halilović poziva na nemire i da je Islamska zajednica, ako ne dijeli Muderisove stavove, trebalo da se javno ogradi od njih.

- Halilovićevom mržnjom i pozivom obezvrijeđen je i značaj umjerenih izjava poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića. Pošto se IZ nije izvinio, to pokazuje da nastupa kao politička organizacija - kaže Miletić.

Muderis je iz zajednice lani izopštio potpredsjednika FBiH Mirsada Kebu zbog toga što je Tužilaštvu BiH predao dokumentaciju o zločinima koji su počinjeni nad Srbima. Tada je izjavio da Kebo želi da izjednači pravednu borbu Bošnjaka za slobodu sa zločinima koji su počinjeni nad Bošnjacima.

Vehabijska džamija Kralja Fahda u Sarajevu ima diplomatski status i jedini je eksteritorijalni vjerski objekat u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana