Imam odbio da putuje bez sveštenika

nezavisne.com
Imam odbio da putuje bez sveštenika

Srebrenica - Damir Peštalić, glavni imam Srebrenice, odbio je da putuje u Englesku zbog solidarnosti sa srebreničkim protojerejom Aleksandrom Mlađenovićem koji nije dobio vizu.

"Ne smatram to nekim velikim činom i nije mi bio cilj da to bude u javnosti jer taj potez je sasvim logičan i ljudski. Ako smo zajedno krenuli nešto da radimo, samo zajedno možemo i da završimo, a nikako da se odvajamo", pomalo skromno kaže Peštalić.

Imam pojašnjava da je pop Mlađenović i on, svako sa svojom grupom vjernika, trebalo da putuje u Englesku na poziv Bosansko-britanskog udruženja "Sana" i metodističke vjerske zajednice Engleske kako bi obišli nekoliko pravoslavnih i katoličkih crkava i nekoliko džamija.

Radi se o projektu na kojem je srebrenički imam i pop trebalo da predstave svoja iskustva i to kako oni vide tu lokalnu zajednicu i šta joj treba, sa mogućnošću da predlože par projekata.

Sve je išlo dobro dok na red nisu došle vize, pa je tako jedna grupa u kojoj je bio i imam Peštalić dobila dokument neophodan za putovanje u Englesku, dok je druga grupa, predvođena protojerejom Mlađenovićem, od britanskog predstavništva iz Varšave, koje je ovlašteno za izdavanje viza građanima jugoistočne Evrope, dobila odbijenicu uz obrazloženje da nisu ispunili uslove.

"Vizu je dobila grupa iz Tuzle, a među njima ima i pravoslavaca. Mislim da se radilo o zabuni u Ambasadi", rekao je imam Peštalić pojašnjavajući da su on i grupa koja je s njim dobila vizu dokumente predali dan ranije nego pop Mlađenović i njegova grupa.

Nakon toga Peštalić je obavijestio organizatore da ne želi da putuje u Englesku bez popa Mlađenovića jer, kako kaže, samo bi njihova zajednička posjeta imala snagu.

"Svaki normalan čovjek, bilo kojoj vjeri da pripada i ako je imalo vjernik, ako nešto dogovori zajednički do kraja to treba da iznese i ispoštuje. To nije nikakav veliki potez što sam uradio", kaže Peštalić.

Svaki normalan čovjek, bilo kojoj vjeri da pripada i ako je imalo vjernik, ako nešto dogovori do kraja to treba da iznese i ispoštuje, kaže Peštalić

Na pitanje kako se živi u Srebrenici, u smislu suživota, i kakva je saradnja sa pravoslavnim sveštenikom, Peštalić kaže da kao dva vjerska službenika razgovaraju i rade na tome da dvije zajednice imaju bližu saradnju, što je jako važno.

Protojerej Mlađenović pozdravio je potez imama Peštalića, ističući da mnoge britanske diplomate i predstavnici civilnog društva dolaze u BiH "da nas uče toleranciji, pomirenju i suživotu, a ovaj primjer pokazuje da oni treba da uče od nas".

On je rekao da se predstavnik metodističke zajednice izvinio srpskim članovima delegacije zbog ovog incidenta i obećao da će problem biti riješen.

"Popunili smo identične obrasce i imali iste novčane garancije koje su tražene za izdavanje viza, ali Srbi nisu dobili vize, a Bošnjaci jesu, što govori o diskriminatorskom odnosu Velike Britanije ili dijela njene administracije prema srpskom narodu", kaže Mlađenović.

Inače, kako su juče prenijeli brojni portali, već nekoliko puta srebrenički Srbi nisu dobili vize, što je otvorilo sumnju da se radi o diskriminaciji s obzirom na to da Bošnjaci, kako se navodi, prolaze bez problema, čak i kad je put zajednički.

Vize ljetos nije dobilo dvoje mladih Srba za odlazak na međunarodnu razmjenu amaterskih pozorišnih grupa, a kako prenose pojedini portali, prethodno je grupa mladih amatera dobila poziv od prestižne londonske umjetničke škole da dođu u posjetu, prisustvuju glumačkim radionicama i izvedu predstavu.

Dvoje mladih Srba iz te nacionalno mješovite grupe nije dobilo vize, a oni su nosioci njenog rada, pa su ostali samo formalno otputovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana