Imaju platu 3.500 KM, a pravdaju račune i od 58 feninga

nezavisne.com
Imaju platu 3.500 KM, a pravdaju račune i od 58 feninga

Sarajevo - Na portalu javnih nabavki BiH objavljeni su godišnji izvještaji kabineta predsjednika i dvojice potpredsjednika FBiH o korištenju "neprioritetnih usluga", koji na frapantan način potvrđuju da političari sa iznimno visokim primanjima iz svog džepa ne plaćaju ni račune manje od jedne KM.

Naime, iz izvještaja je jasno uočljivo da su šefovi izvršne vlasti u FBiH potpisivali u kafanama i restoranima i račune od 58 feninga, 85 feninga, 1,28 KM, 1,54 KM, ili 2,56 KM, prebacujući ih "na teret" budžeta, makar je poznato da oni imaju primanja od 3.500 KM i viša.

Istina, na transparentan način objavljen je tabelarni prikaz korištenja svih usluga u kafanama, restoranima i firmama, po datumu i visini računa, iz čega je, također, uočljivo da su ovi političari i ljubitelji kvalitetne jagnjetine, što je postalo stvar prestiža među bh. zvaničnicima. Tako su se u više navrata gostili u poznatim jablaničkim restoranima "Zdrava voda" i "Maksumić".

Također, uočljiva su i dva računa, prvi od 8.803, a drugi od 8.376 KM, koji su "napravljeni" u Etidus restoranu d.o.o. "Del Rio" 22. marta 2017, odnosno u sarajevskoj Pivnici HS 22. maja prošle godine. Jednako je interesantan i račun od 777 KM, napravljen tačno na katolički Božić, 25. decembra prošle godine.

Ukoliko potražite ovu adresu na internetu, naći ćete dva preduzeće s ovim nazivom; jedno se bavi ugostiteljstvom i registrirano je u Sarajevu, a drugo se bavi "djelatnošću njege, masaže i održavanja tijela", sa adresom u Poreču u Hrvatskoj. Nije poznato koja je od ove dvije firme ugostila naše visoke zvaničnike.  

Inače, predsjednik FBiH je Marinko Čavara, a potpredsjednici su Milan Dunović i Melika Mahmutbegović.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle, kaže da je i potpisivanje računa manjih od jednu KM "normalno kad su u pitanju naši političari".

"Oni koriste svaku priliku da ne troše svoje novce, već iz budžeta. Većina njih, što kaže narod, imaju 'zmiju u džepu', pa i tih 0,60 KM pokazuje karakterne crte tih ljudi", kaže Šehić.

Profesor Esad Bajtal, filozof, sociolog i politički analitičar, bio je blago frapiran podacima koje smo mu iznijeli.

"To se naziva 'skupljački karakter', kao u hrčka! Dakle, u pitanju je ljudsko dostojanstvo koje se izgubilo u toj potrebi grabljenja, pljačke, otimačine. Tolike plaće, a bježanje od plaćanja 60 feninga govori o mentalnom siromaštvu materijalno bogatih politikanata, to su oni", ističe Bajtal.

Smatra da ove račune treba čitati kao autoportrete ovih ljudi.

"Dakle, sam račun je skuplji od cifre kojom se račun plaća?! To je uistinu za 'Riplija', za Holivuda, zato što je nevjerovatno", zaključuje Bajtal.

Inače, kabineti predsjednika i dvojice potpredsjednika FBiH za ove su namjene u 2017. godini iz budžeta potrošili tačno 30.000 KM, koliko se dobije sabiranjem svih potpisanih računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana