Imaju li Srbi kandidata za glavnog tužioca?

Imaju li Srbi kandidata za glavnog tužioca? 22.01.2018 08:25 | ATV

Banjaluka - Intervjui sa kandidatima za glavnog bh. tužioca biće prvi korak ka izboru najbljeg među trinaest kandidata, koji su se prijavili za tu fotelju.

Konkurs je zatvoren, ali još nije poznat datum održavanja intevjua sa zainteresovanim kandidatima za glavnog tužioca, ali i njegovog zamjenika.

"Onoliko koliko ja znam, da to nije planirano sad u ovoj narednoj sedmici”, rekao je šef kabineta predsjednika VSTS-a Admir Katica.

Za sada se najveće šanse za izbor daju Gordani Tadić, koja je zainteresovana za puni mandat u bh. tužilaštvu. Vršilac dužnosti je od 2016. godine, kada je u fotelji prvog čovjeka te pravosudne institucije zamjenila Gorana Salihovića.

Tadićeva je u nekoliko navrata bila pod lupom ministra bezbjednosti koji je smatrao glavnim krivcem za kako je rekao potpuni zastoj u procesuranju predmeta iz oblasti kriminala i korupcije. Zbog toga bi se vjerovatno Mektiću najmanje svidio izbor Tadićeve, a ranije je najviše hvalio rad Dalide Burzić, glavnog kantonalnog tužioca u Sarajevu, koja se na kraju za glavnog bh. tužioca nije ni prijavila.

"Volio bih da je tako nešto slično radilo i Tužilaštvo BiH, a trebalo bi da je radilo i bolje, od Kantonalnog tužilaštva, jer treba da radi na složenijim, komplikovanijim i predmetima sa daleko, daleko većom materijalnom štetom, ali nije radilo”, rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Nijedan glavni bh. tužilac do sada nije završio mandat onako kako je to bilo predviđeno, jer su uglavnom uslijedile smjene ili suspenzije zbog razlicitih afera. A u priči o izboru glavnog tužioca predsjednik Republike osvrnuo se na zastupljenost Srba u bh. institucijama.

"Oni koji tamo rade, morali su da sasvim sigurno da Srbi nisu zastupljeni ni u dubini, ni na mnogim mjestima gdje im to pripada, u institucijama BiH i da je taj disparitet rezultat jedne podaničke politike, predstavnika koji su otišli iz RS u zajednicke institucije”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Na te prozivke brzo je stigao odgovor i iz SDS-a. Upravo Dodika optužuju da je dao zeleno svjetlo za imenovanje aktulenog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, a prethodno i Meddžide Kreso, kao i vrsioca dužnosti glavnog bh. tužioca Gordane Tadic. Predsjednik Srpske Milorad Dodik kontroliše Visoki sudski i tužilački savjet, navodi se u saopštenju SDS-a, dok Dodik u tom slučaju lopticu prebacuje upravo Savezu za promjene.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica