Имају ли Срби кандидата за главног тужиоца?

ATV
Имају ли Срби кандидата за главног тужиоца?

Бањалука - Интервјуи са кандидатима за главног бх. тужиоца биће први корак ка избору најбљег међу тринаест кандидата, који су се пријавили за ту фотељу.

Конкурс је затворен, али још није познат датум одржавања интевјуа са заинтересованим кандидатима за главног тужиоца, али и његовог замјеника.

"Онолико колико ја знам, да то није планирано сад у овој наредној седмици”, рекао је шеф кабинета предсједника ВСТС-а Адмир Катица.

За сада се највеће шансе за избор дају Гордани Тадић, која је заинтересована за пуни мандат у бх. тужилаштву. Вршилац дужности је од 2016. године, када је у фотељи првог човјека те правосудне институције замјенила Горана Салиховића.

Тадићева је у неколико наврата била под лупом министра безбједности који је сматрао главним кривцем за како је рекао потпуни застој у процесурању предмета из области криминала и корупције. Због тога би се вјероватно Мектићу најмање свидио избор Тадићеве, а раније је највише хвалио рад Далиде Бурзић, главног кантоналног тужиоца у Сарајеву, која се на крају за главног бх. тужиоца није ни пријавила.

"Волио бих да је тако нешто слично радило и Тужилаштво БиХ, а требало би да је радило и боље, од Кантоналног тужилаштва, јер треба да ради на сложенијим, компликованијим и предметима са далеко, далеко већом материјалном штетом, али није радило”, рекао је министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Ниједан главни бх. тужилац до сада није завршио мандат онако како је то било предвиђено, јер су углавном услиједиле смјене или суспензије због разлицитих афера. А у причи о избору главног тужиоца предсједник Републике осврнуо се на заступљеност Срба у бх. институцијама.

"Они који тамо раде, морали су да сасвим сигурно да Срби нису заступљени ни у дубини, ни на многим мјестима гдје им то припада, у институцијама БиХ и да је тај диспаритет резултат једне поданичке политике, представника који су отишли из РС у заједницке институције”, рекао је предсједник РС Милорад Додик.

На те прозивке брзо је стигао одговор и из СДС-а. Управо Додика оптужују да је дао зелено свјетло за именовање актуленог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, а претходно и Медџиде Кресо, као и врсиоца дужности главног бх. тужиоца Гордане Тадиц. Предсједник Српске Милорад Додик контролише Високи судски и тужилачки савјет, наводи се у саопштењу СДС-а, док Додик у том случају лоптицу пребацује управо Савезу за промјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана