Илиџа пријети одвајањем од Сарајева

Срна
Илиџа пријети одвајањем од Сарајева

Сарајево - Сарајевска општина Илиџа, коју због промјене демографске слике и све већег насељавања држављанима земаља Персијског залива одавно зову "Уједињени илиџански емирати" и "Кувајт сити", има претензије да се издвоји из Кантона Сарајево и прогласи градом, пише данашња "Политика".

Лист наводи да ту иницијативу заступа начелник Илиџе из редова Странке демократске акције /СДА/ Сенаид Мемић уз образложење да Илиџа, као општина, нема у Кантону Сарајево "статус који заслужује".

"Политика" подсјећа да су већину становништва Илиџе до протеклог рата чинили Срби и наводи да Сарајлије не подржавају намјере да им се "узме" Врело Босне, сумњајући да је жеља за промјеном статуса општине Илиџа у директној вези са "већ одавно присутним арапским капиталом у тој локалној заједници".

Београдски лист наводи да ни након бројних покушаја нису успјели да разговарају са Мемићем, али подсјећа да је он за више локалних медија изјавио да неће одустати од иницијативе и да је спреман да, уколико је не подрже чланови Општинског вијећа, иде и на референдумско изјашњавање, јер према његовој оцјени, "Илиџа и Илиџанци због садашњег третмана немају интерес да припадају Сарајеву".

У ресорном министарству Кантона Сарајево кажу да Илиџа са више од 70.000 становника "може да добије статус града", али и упозоравају да је интерес да се градске општине и формално интегришу у град Сарајево, а не да се ствара већи број мањих градова у том кантону.

Директор Бироа за људска права Удружења "Демократска иницијатива сарајевских Срба" Душан Шеховац, један од малобројних Срба који и данас живи у родној Илиџи, каже да је свједок великог присуства грађана из арапских земаља,
њихових идеја и њиховог капитала, праћеног многим контроверзама.

"Међу онима који то представљају као користан процес за све грађане Илиџе, предњачи начелник општине, наравно охрабрен утицајем арапских идеја и капитала. Међутим ти жновиж инвеститори /Арапи/ прво што ураде јесте да трајно купују нашу земљу на којој граде објекте за становање и уживање, за разлику од Аустроугарске, која је експлоатисала наша природна богаства, па и наше људе, али она је прво градила путеве, жељезнице, фабриоке и школе на нашој земљи коју је и нама оставила", рекао је Шеховац листу.

Он је додао да је Илиџа прије била позната по чистом ваздуху, а данас је "најзагађенија средина у Европи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана