Иличев: Хашки трибунал био антисрпски

Срна
Иличев: Хашки трибунал био антисрпски

Њујорк - Представник Русије у УН Петар Иличев изјавио је на сједници Савјета безбједности УН да је Хашки трибунал био антисрпски у интерпретацији догађаја и да није испунио улогу у остваривању неселективне правде.

„Трибунал је био антисрпски у интерпретацији догађаја и, не само да није испунио основне принципе непристрасности, већ није допринио ни изградњи повјерења на Балкану“, рекао је Иличев на сједници Савјета безбједности УН, на којој је разматран посљедњи извјештај Хашког трибинала.

Он је истакао да је Хашки трибунал примјер двоструких стандарда.

Иличев је рекао да је неким поступцима Трибунала дискредитована идеја међународне правде, те да је повећано и међусобно неповјерење људи у бившој Југославији.

„Као резултат тога, наде да ће се поново успоставити мир кроз правду су значајно подривене. Сумњамо да ће Савјет безбједности УН бити у стању да понови експеримент оснивања оваквог трибунала у будућности“, рекао је Иличев.

Осврћући се на суђење некадашњем команданту терористичке ОВК-а Рамушу Харадинају, које је назвао скандалозним, Иличев је рекао да су први пут у историји међународне правде свједоци били изложени уцјењивању и застрашивању, а повјерење је поткопано некажњивошћу за злочине на Косову и Метохији.

„Хашки трибунал је константно затварао очи пред нелегалношћу НАТО бомбардовања СР Југосалавије чији је резултат погибија многих цивила. Нико није одговарао за то варварство“, рекао је Иличев.

Он каже да ће Хашки трибунал ући у историју као суд гдје је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ провео 11 година без пресуде, као и због непружања адекватне медицинске његе притворених.

Коментаришући самоубиство хрватског генерала Слободана Праљка у судници Хашког трибунала након што му је изречена правоснажна пресуда за ратне злочине у БиХ, Иличев је рекао да се поставља питање безбједности у Трибуналу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана