Илић: Нисмо утврдили елементе кривичног дјела смрти Драгичевића

Срна
Илић: Нисмо утврдили елементе кривичног дјела смрти Драгичевића

Бањалука - Начелник Управе Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске за организовани и тешки криминалитет Дарко Илић истакао је да на конференцији за новинаре 26. марта о случају страдања Давида Драгичевића није са сигурношћу тврдио да је ријеч о задесној смрти младића, већ да прве информације говоре да у том случају нема елемената кривичног дјела.

Илић је навео да је то рекао јер у том моменту није постојала ниједна индиција да је извршено кривично дјело убиства младића, те да су налази стручњака показали да је ријеч о утопљењу у води и да нема повреда које се могу повезати са узроком смрти.


Он је на првој радној сједници Анкетног одбора формираног одлуком Народне скупштине с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића рекао да су неке ствари са те прес-конференције грубо извучене из контекста, иако је постојала намјера да се на бази чињеница јавност информише о ономе што је урађено у овом случају, како би се смањило узнемирење јавности и могуће нарушавање безбједности.

Илић је рекао да су директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, он, начелник Полицијске управе Бањалуке Жељко Спасојевић и други руководни радници полиције донијели одлуку да се због тадашњег великог притиска јавности и, како је навео, атмосфере линча, 26. марта одржи конференција за новинаре о случају Драгичевић, те да је ресорни министар Драган Лукач о томе био упознат.

Он је истакао да му је главни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци Желимир Лепир рекао да су коректно изнесене информације на конференцији са аспекта смањивања узнемирења јавности и ширења дезинформација.

Према Илићевим ријечима, Лепир се похвално изјаснио и о извјештају достављеном Тужилаштву 29. марта.

Илић је навео да је под притиском јавности предмет Драгичевић, 19. априла изузет од Управе коју води и додијељен Управи крим-полиције МУП-а Српске.

"Жао ми је што су МУП и Тужилаштво подлегли притиску јавности. Што се тиче Тужилаштва, није ми у каријери познато да је формиран тим од више тужилаца. Није ми познато да је Тужилаштво довело у питање иједан доказ из наше истраге и да је ишта ново утврђено. Увијек могу рећи да сам, ако је било пропуста током истраге, спреман да се суочим са посљедицама", рекао је Илић и додао да о притиску говори податак да је оштећени /Давор Драгичевић/ лично одлучивао ко ће радити истрагу.

Он је истакао да је Министарство здравља и социјалне заштите Српске под истим притиском наложило реобдукцију, а парламент Српске одржао посебну сједницу.

Илић је истакао да нико на њега није вршио притисак да се истрага у случају Драгичевић оконча и обустави од стране Тужилаштва.

"Ни сада, ни раније у каријери нико на мене није вршио притисак", додао је Илић.

Он је навео да су утврђивани алибији и кретања свих лица повезаних са Драгичевићем, али да није пронађен основ сумње да се они могу довести у везу са страдањем младића.

Илић је нагласио да је неспорно утврђено да су "заживотне повреде Драгичевића" биле из туче која се десила 17. марта око 23.00 часа у локалу "Мета", гдје се сукобио са три лица, те да предмети нађени у Давидовим џеповима потичу из куће у Улици Велибора Јањетовића Јање, чији су власници пријавили крађу.

Илић је рекао да током досадашњих окупљања групе "Правда за Давида" на Тргу Крајине није било инцидената.

Према његовим ријечима, раније пријетње тужиоцима и судијама, које су дошле путем мејл адресе, не могу се повезати са послом који обављају.

У Народној скупштини Републике Српске завршена је прва радна сједница Анкетног одбора, који је обавезан да Народној скупштини у року од једног мјесеца поднесе извјештај о прибављеним чињеницама са приједлогом мјера за његово спровођење.

Предсједник Анкетног одбора Боревноић рекао је да ће у уторак, 22. маја, у 14.00 часова Анкетни одбор узети изјаве од директора Полиције Српске Дарка Ћулума, а у 16.00 часова од начелника Управе крим-полиције Синише Кострешевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана