Ili reforma ili vraćanje nadležnosti entitetima

Vedrana Kulaga
Ili reforma ili vraćanje nadležnosti entitetima

Banjaluka - Iako su se od završetka rata u BiH navršile dvije i po decenije, još nije poznata sudbina nekoliko hiljada nestalih osoba, a iz Republike Srpske ponovo upozoravaju da veliki dio krivice za to leži u neradu Instituta za nestala lica BiH, čiju reformu zahtijevaju i dalje.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) objavio je juče da je desetine hiljada ljudi nestalo tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, a još se ne zna ništa za 6.586 nestalih. Više od 1.000 djece, prema podacima MKCK-a,  još ne zna sudbinu jednog ili oba roditelja nestala u ratu, a više od 700 roditelja čeka informacije o nestaloj djeci.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da se još traga za 1.662 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i civila. On je naveo da su u periodu od završetka rata do 2008. pronađena i identifikovana 3.454 lica srpske nacionalnosti, a da su od početka rada Instituta za nestala lica BiH 2008. godine identifikovana 384 lica srpske nacionalnosti.

- Statistički podaci mnogo govore. Svojevremeno smo pokrenuli i pitanje reforme Instituta na način da međunarodna komisija koja ima dominantnu ulogu u tom procesu i podržava ono što je interes samo jednog naroda izađe iz uloge suosnivača, te da sve ostane na domaćim institucijama, ali im to nije odgovaralo. Bila je i formirana radna grupa, ali sve to palo je u vodu, iako su stavovi u jednom momentu bili približeni - naglasio je Kojić.

Podsjetio je da su na samom početku rada Instituta formirani projekti za Podrinje i Krajinu, gdje su se isključivo bavili traženjem Bošnjaka, a ne i Srba.

- Potpuno smo nezadovoljni. Nakon formiranja nove vlasti na nivou BiH treba završiti započetu reformu Instituta ili te nadležnosti vratiti entitetima. Moramo tražiti i boriti se za ravnopravan tretman - kazao je Kojić.  

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ranije je ocijenio da Srpska, nakon formiranja nove vlasti, na svim nivoima u BiH treba da pokrene proces korjenite reforme Instituta za nestala lica BiH, radi ubrzanja procesa traženja nestalih Srba.

- Institut treba reformisati da bi se ojačao uticaj i odgovornost entitetskih vlasti i tužilaštva. To je prvi potez koji bi dao rezultate u procesu ekshumacija i identifikacija nestalih Srba u BiH. U Parlamentu BiH treba aktivirati radnu grupu za reformu Instituta jer bez korjenite reforme te institucije ne može se očekivati napredak u ovom procesu, zato što Institut, kako je trenutno koncipiran, sam sebe blokira - rekao je Mitrović.

Kolegijum direktora Instituta za nestala lica BiH čine tri člana, od kojih je jedan iz Srpske, a odluke se donose konsenzusom.

 

Evidencije

Milorad Kojić je naglasio da tek poslije reforme Instituta za nestala lica mogu da pričaju o ostalim stvarima, te dodao da i svi predstavnici iz Srpske u toj instituciji moraju insistirati na tome.

- Drugo pitanje je uspostavljanje centralne evidencije nestalih, koja je trebalo da bude uspostavljena još u januaru 2009. godine, a to ni do danas nije učinjeno. Imamo, dakle, i drugi vid manipulacije - rekao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana