Игор Радојичић личност године по избору Независних новина

Ведрана Кулага
Игор Радојичић личност године по избору Независних новина

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић проглашен је за личност године на традиционалној манифестацији коју су по 15. пут организовале "Независне новине".

Радојичићу је престижно признање припало јер је успио да покрене и иницира низ пројеката с циљем да Бањалука постане препознатљив регионални центар. За једну грађевинску сезону нова топлана је никла са ливаде, Бањалука је проглашена европским градом спорта, изграђено је више дјечијих игралишта, а паралелно са тим рађено је на једном од кључних приоритета да град буде урбанистички уређен.

Радојичић је на манифестацији "Личност године ин мемориам Жељко Копања 2017" која одржана у хотелу "Босна" у Бањалуци истакао  му је изузетна част да прими признање које носи име његовог великог пријатеља, који је истрајавао у својим идејама.

- Ова награда представља изузетну част за мене и мој тим, којима захваљујем на години преданог рада. Први пут ова награда иде на локални ниво и ово је велико признање за све што је покренуто у нашем граду у 2017. години. Од 2018. године очекујем још више - рекао је Радојичић. којем је признање уручио замјеник директора "Независних новина" Александар Копања.

За министра године у РС, гласовима читалаца "Независних новина" изабран је министар правде Антон Касиповић чија је водиља владавина права као кључни предуслов за безбједност и просперитет. РС је од када је Касиповић на челу Министарства правде добила неколико важних закона, а захваљујући разумијевању и снажној подршци Европске комисије изграђени су и санирани објекти за правосудне институције.

Најбољи министар у Савјету министара БиХ је Семиха Боровац, која се налази на челу Министарства за људска права и избјеглице. У њеном мандату су учињени искораци у збрињавању избјеглица и расељених лица и затварању колективних центара. Титула најбољег међу министрима у ФБиХ припала је министарки културе и спорта Зори Дујмовић, која је дала допринос јачању ове двије области као покретачима просперитета цијеле заједнице.

Уреднички колегијум "Независних новина" одлучио је да награду "Јелена Трикић - Мајка Храброст" за подвиг године оде у руке Зорана Мијића из Козарске Дубице коме седам људи дугује захвалност за живот. Током фудбалске каријере на терену је спасио три живота, а ван њега у разним ситуацијама још четири. Посљедњи пут је то учинио на Бадње вече 2017, када је спасио живот промрзлој дјевојчици која се изгубила.

За привредника године изабран је генерални директор бањалучке "Елнос групе" Душан Торбица. Групација на чијем је челу сврстала се раме уз раме са водећим европским и мултинационалним компанијама и изводи високозахтјевне пројекте из области електроенергетике у региону и свијету.

Новинарску награду "Никола Гузијан" уреднички колегијум "Независних новина" додијелио је новинару Радио-телевизије РС Денису Бојићу који је аутор документарних филмова "Дјеца" и "Лица Лафоре". Документарац "Дјеца" на јединствен и аутентичан начин представља свједочење четири преживјела родитеља од 36 очева и мајки који су у отаџбинском рату изгубили по троје дјеце. Филм документује једну од највећих и српској јавности мало познатих трагедија српског народа у посљедњој деценији 20. вијека. "Лица Лафоре" описују судбину породице Гајић из Бањалуке и њихову надљудску борбу за проналазак лијека за Лафорину болест од које су обољеле њихове двије кћерке.

Манифестација од прошле године носи назив "Личност године ин мемориам Жељко Копања" у част и сјећање на њеног идејног творца и оснивача "Независних новина" Жељка Копању, који је преминуо 8. августа 2016. године.

- Пуних 15 година покушавамо да наградимо оне који су учинили велика дјела. Дијалог и помирење остају наше водиље, а награде су обавеза награђенима да наставе да раде истим темпом - изјавила је главна и одговорна уредница "Независних година" Сандра Гојковић-Арбутина.

Манифестација је као и ранијих година окупила политичку, економску и културну елиту из РС, БиХ и региона.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Радојичић је нагласио да му је изузетна част да прими признање које носи име његовог великог пријатеља, који је истрајавао у својим идејама.

- Ова награда представља изузетну част за мене и мој тим, којима захваљујем на години преданог рада. Први пут ова награда иде на локални ниво и ово је велико признање за све што је покренуто у нашем граду у 2017. години. Од 2018. године очекујем још више - рекао је Радојичић.

Досадашњи побједници

Награда за личност године до сада је завршила у рукама Џонатана Мура, Ћамила Дураковића, Драгана Човића, Александра Вучића, Мила Ђукановића, Новака Ђоковића, Иве Јосиповића и Тање Фајон. Престижна награда је додијељена и Сулејману Тихићу, Мирославу Лајчаку, Милораду Додику, Рафију Грегоријану, Мирсади Прашо и Клифорду Бонду.

Добитници награда

* Игор Радојичић - личност године

* Антон Касиповић - министар године у Влади РС

* Зора Дујмовић - министар године у Влади ФБиХ

* Семиха Боровац - министар године у Савјету министара БиХ

* Зоран Мијић - подвиг године

* Душан Торбица - привредник године

* Денис Бојић - новинар године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана